Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 2. 15:03

Újabb gigaüzemet épít a Samsung

Még el sem készült teljesen az előző, összesen 26 milliárd dolláros beruházás, a dél-koreai vállalat egy újabb, még ennél is nagyobb beruházást indítana.

Iparági pletykák szerint újabb gigaüzemet épít a Samsung. A dél-koreai konglomerátum a Pyeongtaek városában található, a közelmúltban átadott Line 1 félvezetőgyára mellé húzna fel egy újabb, potom 30 billió wonba (~27,8 milliárd dollár) kerülő üzemet. A P2 Project fedőnév alatt futó beruházást állítólag az elmúlt másfél-két év trendjei, vagyis a növekvő igények inspirálták, a félvezetőgyárban ugyanis különféle memóriákat, azaz elsősorban DRAM-okat és NAND chipeket állítana elő a Samsung.

A hírek szerint a projekt már az előkészítési fázisában jár, a Samsung már megrendelte a szükséges ipari infrastruktúrát, például az üzemeltetéshez szükséges gázellátást. A dél-koreai konglomerátum állítólag rohamléptekben húzná fel újabb üzemét, az épület már jövő év elején elkészülne, a termeléshez szükséges berendezések telepítését pedig ezt követően, azaz 2019 közepe táján kezdené meg a vállalat. Amennyiben sikerül tartani az egyelőre nem hivatalos ütemtervet, úgy optimális esetben már 2020 elején beindulhat a termelés. Ez ugyanakkor még korántsem jelentene teljes kihasználtságot, például a tavaly átadott üzem csak 2021-re éri el tervezett kapacitásának maximumát.

samsung-fab

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ez utóbb említett, csak Line 1 néven futó üzemet 2017 nyarának elején adta át a Samsung. Az Pyeongtaek városában felhúzott félvezetőgyár több szempontból is figyelemre méltó. Az üzem építését 2014 októberében jelentette be a dél-koreai konglomerátum, amely első körben 14,7 milliárd dolláros beruházásról beszélt, ám ezt később további 8,6 milliárddal toldotta meg, amivel már egy csillagászati, összesen 26 milliárd dolláros beruházás született, amely 2021-ig realizálódik. (A befektetés értéke az éves magyar GDP több mint ötöde.)

A nyitásig az összeg nagyjából felét, 13,5 milliárdot költött el a Samsung, amelyből mindössze 2 év alatt sikerült felhúzni a félvezetőipar legnagyobb önálló gyárát. Ahogy utaltunk rá, ez 2021-ig folyamatosan bővül, amivel a teljes kampusz végül nagyjából 150 000 munkahelyet kínál majd. A dél-koreai vállalat azt nem közölte, hogy az egyelőre csak NAND-okat előállító gyáregység milyen kapacitással üzemel. Ez a jelenlegi piaci helyzetben érthető, hisz a szűkös ellátás miatt a volumen nagyban befolyásolná a chipek piaci árfolyamát, illetve ezzel együtt a konkurensek reakcióit. A versenytársak ettől függetlenül már most aggódhatnak, hisz amennyiben a Samsung csúcsra járatja elérhető kapacitását, úgy idővel a kínálat felülmúlhatja a keresletet, és folytatódhat a korábban félbeszakadt árverseny.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról