Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 24. 12:33

Felgyorsítja a meghibásodó billentyűzetek javítását az Apple

Tűzoltás gyanánt az Apple egy napos átfutási idővel igyekszik orvosolni a MacBookok billentyűzeteinek esetleges problémáit.

Úgy látszik, meghallotta az újfent hangosodó panaszokat az Apple, amely a MacRumors információi szerint igyekszik gyorsabban, még a szervizpontokon javítani a MacBookok meghibásodásra hajlamos billentyűzetét. A magazin szerint a cupertinói cég magasabb prioritást ad a problémának, amelyet a korábbi gyakorlattal ellentétben helyben kell elvégezni, nagyjából egy napra rövidítve a szervizelés átfutási idejét. Mindehhez további, a művelethez szükséges alkatrészeket biztosít az Apple annak érdekében, hogy biztosan ne okozzon fennakadást az esetlegesen megugró javítások száma.

A lépés azért hírértékű, mert az Apple jellemzően nem a tulajdonos által meglátogatott szervizponton végzi az ilyen jellegű javításokat. A vállalat összegyűjti a notebookokat, amelyeket valamely központi szervizébe szállítva javítja, majd 3-5 napon belül visszaküldi az átvételi pontra, ahol a vásárló visszakaphatja az immár (remélhetőleg) hibátlan készülékét. A vélhetően csupán ideiglenes változtatást nem indokolja a MacRumors forrása, ám a háttérben minden bizonnyal a WSJ közel egy hónappal ezelőtti cikke áll.

ifixitbutterflykeyboard

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ebben a szerző, Joanna Stern a saját bőrén tapasztal tortúrát írja le, mely szerint az Apple által tervezett harmadik generációs pillangómechanika is könnyen meghibásodik. A váratlan kihagyásokat és/vagy duplázásokat az okozza, hogy a mechanika és a billentyűk közé viszonylag könnyen beszorulnak kisebb szennyeződések, amely miatt a gombok beakadhatnak, vagy épp ellenkezőleg, nem érhetik el az alattuk húzódó kapcsoló aktiválásához szükséges szintet. Ebből adódóan gépelés közben könnyen kimaradhatnak egyes karakterek, vagy épp duplázás, netán triplázás (vagy teljesen beragadt billentyű) lehet az esetenként igencsak bosszantó végeredmény.

A cikkre reagálva az Apple ugyan elismerte, hogy a felhasználók egy részét érinti a probléma, azonban a vállalat idézett szóvivője szerint a többség elégedett a harmadik generációs fejlesztéssel. A MacRumors híre ezt némileg cáfolhatja, vagy legalábbis az Apple igyekszik elejét venni annak, hogy nagyobb ütemben gyarapodjon az elégedetlenkedők tábora. Tökéletes megoldást azonban minden bizonnyal csak egy újabb áttervezés adhat, vagyis borítékolható, hogy a negyedik generációt is megéli az egyes vélemények szerint kellemetlen gépelési élményt nyújtó pillangómechanika.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról