Szerző: Koi Tamás

2019. április 15. 15:52:00

Egy nap után lelőtték a Galaxy Fold előfoglalási lehetőséget

Nem várt érdeklődést jelezve egy napig sem tartott a Samsung első hajlítható kijelzős okostelefonjának, a Galaxy Foldnak az előfoglalási (tehát nem előrendelési) szakasza. A formabontó készülék a várakozások szerint két héten belül piacra kerülhet.

Múlt pénteken az online foglalásokkal elindult a Samsung első, hajlítható kijelzős okostelefonjának, a Galaxy Foldnak az elő-értékesítési folyamata - a készüléket április végén dobja piacra a koreai cég többek közt az Egyesült Államokban, ahol két szolgáltató, az AT&T és a T-Mobile USA veszi fel a kínálatba az újdonságot az első naptól kezdődően. Az érdeklődők péntektől adhattak le foglalást a szolgáltatóknál az egyébként 1980 dollárba kerülő Galaxy Foldra, nem egészen egy nap múlva azonban már meg is szűnt az előfoglalási lehetőség.

Az előfoglalással a rendelkezésre álló időszakban nem egészen húszezren éltek, pontosabban élhettek, ami első olvasatra jóval alulmúlja az éppen aktuális csúcskészülékek iránti érdeklődést, ugyanakkor ebben az árkategóriában egy félig-meddig bevallottan kísérleti termékhez képest derekas eredménynek számít. Azt egyelőre nem tudni, hogy az előfoglalást miért zárták le ilyen rövid idő alatt, de feltételezhető, hogy a Galaxy Foldból eleve nem készült több millió eladásra szánt példány a nyitónapra, a koreai cég eleinte inkább az óvatos piacfelmérésre játszik, kihasználva az addig rendelkezésre álló időt, amíg a Galaxy Fold az egyetlen, vezető gyártótól származó hajlítható kijelzős okostelefon a piacon.

galaxyfold_launch

Python és Appmenedzsment rendezvényekkel indítjuk a szezont (x) Február 26-27-én indul a HWSW free! ingyenes meetupsorozat, márciusban pedig 30 órás online képzéseket indítunk!

A február 20-án bemutatott Galaxy Fold lényegében két, különálló kijelzővel rendelkezik. A külső panel egy 4,6 hüvelykes AMOLED panel, 21:9-es képaránnyal, 1960x840-es felbontással és lekerekített sarkokkal ellátott megjelenítő, kinyitva pedig előkerül a 7,3 hüvelykes, 4,2:3-as képarányú Infinity Flex kijelző, amelyen 1536x2152 pixel sorakozik. A nagy méretű panel a Galaxy S modellektől megszokotthoz képest vaskosabb kereteket kapott, egyik sarkában pedig egy beugró ad helyet a belső-előlapi kameráknak, mindjárt kettőnek. 

Az újdonság működésével kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés a mechanika strapabírósága, amit az első néhány tízezer, százezer vásárló alighanem kénytelen lesz saját szakállára megtapasztalni, bár a Samsung ígérete szerint nem okoz gondot a mechanikának az akár 200 ezer nyitási-zárási folyamat sem. Ezzel együtt kérdéses, hogy a középen meghajló kijelzőfelület hogyan képes ellenállni a karcolódásoknak, bár ez a kellemetlen velejáró inkább a nagy rivális Huawei Mate X esetén jelentkezhet fokozottan, hiszen a kínaiak megoldásánál összehajtott állapotban a teljes hajlítható kijelző könyvborítószerűen burkolja be a mobilt, ellentétben a Samsung megoldásával.

a címlapról