Szerző: Koi Tamás

2019. április 3. 15:47

Meglepően óvatosak a licitek a német 5G-s aukción

Meglepően alacsony teljes bevétellel zárulhat a német hírközlési hatóság 5G-s spektrumaukciója, mely a jelek szerint megnyitja az utat egy új, saját infrastruktúrával rendelkező piaci szereplő számára is.

HIRDETÉS

Fennállásának eddigi egyik legalacsonyabb árbevételét remélheti a német hírközlésszabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA), vagyis a német állam a március közepén kezdődött, most is zajló 5G-s spektrumaukcióból. A jelenleg a 120. körnél járó árverés során mindössze 2,45 milliárd eurónyi licit érkezett a 2 és a 3,4-3,7 GHz-es sáv összesen 41, 420 MHz széles blokkjára. Az árverésen szereplő blokkok közül már csak ötért folyik verseny, ha egyik blokkra sem érkezik több licit, az aukció véget ér.

Negatív rekord lehet

A 2,45 milliárd eurós összeg kevesebb mint fele a 2015-ös aukcióból származó bevételnek és nem egészen öt százaléka a 2000-ben tartott 3G-s aukcióból származó 50 milliárdos rekordbevételnek, mely akkor jelentős piaci átrendeződéshez is vezetett. A mostani aukció révén szintén változhatnak valamelyest a piaci erőviszonyok, hiszen az árverésen elindult, és 10 blokk esetén nyerésre áll az 1 & 1 Drillisch, mely ugyan eddig is meghatározó szereplője volt a német mobilpiacnak, de csak virtuális mobilszolgáltatóként, azaz saját infrastruktúrával nem rendelkezett.

bnetza_licit
Jochen Homann, a BNetzA elnöke

Az eddigi eredmények jelentősen alulmúlják az előzetes elemzői várakozásokat is, melyek éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy az új piaci szereplő megjelenése felverheti az árakat. A Drillisch mellett egyébként a három inkumbens, a Telekom Deutschland, a Telefonica Deutschland és a Vodafone Deutschland licitált, a cégek eddig rendre 11 - 10 és 9 blokk esetében állnak nyerésre, vagyis meglehetősen kiegyenlített végeredmény várható az aukció lezárását követően.

Az eljárás egyébként nem indult teljesen simán, a BNetzA által korábban közzétett kiírásban foglalt nem vagyoni kötelezettségek miatt a három nagy helyi mobilszolgáltató, a Deutsche Telekom, a Vodafone Németország és a Telefonica Németország bíróságra ment, beadványukat azonban elutasították, így határidőre elindulhatott az aukció Európa legnagyobb, legbefolyásosabb gazdaságában. A kiírásnak megfelelően 2022. végére minden német tartományban a háztartások 98%-as számára elérhetővé kell tenni legalább 100 Mbps névleges letöltési sávszélességet biztosító internetkapcsolatot, emellett a már működő szolgáltatóknak a meglévő állomásaikon túl országosan legalább 1000 5G-s és 500 egyéb technológiájú állomást kell létesíteniük ugyanerre a határidőre. A minimum lefedettségi követelmények nem vonatkoznak egy új piaci belépőre.

Bár a jelenlegi német aukción a mobilszolgáltatók számára legfontosabb, második digitális hozadéksávot nem bocsátották árverésre, az eddigi, nem végleges eredmény jól jelzi, hogy az operátorok a korábbinál lényegesen óvatosabb beruházási stratégia mentén igyekeznek spektrumhoz jutni azokban a sávokban, melyeken 5G-s szolgáltatás nyújtható. Ennek legfőbb oka lehet, hogy az 5G-s hálózatok köré egyelőre nehéz olyan üzleti modellt szervezni, mely hosszú távon kompenzálja a jelentős beruházásigényt (beleértve a frekvenciáért fizetett díjakat).

Minden figyelem Németországon

A legnagyobb európai gazdaság távközlési piacán zajló spektrumaukció eredményét árgus szemekkel követik a többi tagállam piaci szereplői és hírközlésszabályozó szervei egyaránt. Hazánkban a frekvencialicencek értékesítésében illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a várakozások szerint néhány hónapon belül kiírhatja az 5G-s spektrumaukciót, melyen a 700 MHz-es és a 3400-3800 MHz-es sáv szabad blokkjainak használati jogát értékesítik.

Az NMHH az utóbbi sávban egyszer már hirdetett árverést, ám az érdeklődés rendkívül lanyhának mutatkozott: A jóval az 5G-éra előtt, 2016-ban a meghirdetett keret kevesebb mint negyedére volt jelentkező. A licitáláson két cég vett rész, a Vodafone Magyarország és a DIGI összesen 896 millió forintot fizetett 6 FDD és 4 TDD alapblokk 15 évre szóló használati jogáért.

a címlapról