Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 27. 13:45

Apple – Qualcomm: 1-1

Folytatódik az Apple és a Qualcomm közötti adok-kapok. A tegnap kihirdetett eredmények alapján épp döntetlenre áll a meccs.

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) egy bírója tiltást javasolt a régebbi, iPhone 7-es készülékek forgalmazására. MaryJoan McNamara szerint az Apple szóban forgó termékei sértik a Qualcomm egyes szabadalmait. A döntés nem jogerős, azt még jóvá kell hagynia a kereskedelmi bizottságnak, ami várhatóan csak júliusban történik meg. Egy másik ügyben már az Apple javára döntött az ITC, mondván, a cupertinói vállalat nem sértette meg a Qualcomm érintett szabadalmait, azokat ugyanis érvénytelennek nyilvánította a bizottság.

Az ITC szerint az Apple, illetve az érintett készülékeiben található Intel komponensek az US8063674B2 szabadalmat sértik. A leírás több feszültségszintet ír le, mellyel végeredményben csökkenthető a rendszer disszipációja. A szabadalom a rádiós egység energiagazdálkodásának része, amely miatt tavaly decemberben a müncheni regionális bíróság betiltotta az iPhone 8 és iPhone 7 készülékek forgalmazását Németországban. Az említett technológia egy olyan energiagazdálkodási megoldás, amellyel a rádiós átvitelhez mindenkor szükséges jelerősség függvényében, dinamikusan változtatható a tápellátás feszültsége. Ennek hála a fix paraméterezéssel szemben lényegesen hatékonyabb lehet a rádiós jelerősítő működése, kedvező rádiós karakterisztikák között jelentős lehet az energiamegtakarítás, amely okostelefonok esetében hosszabb akkus üzemidőt eredményez.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár az ITC ide vonatkozó döntése kifejezetten az iPhone 7 és iPhone 7 Plus készülékekre vonatkozik, a müncheni bíróság korábbi döntése alapján nem kizárt, hogy más modellek, például az iPhone 8 is érintett. Németországban az Apple kénytelen volt Qualcomm chipekkel szerelt készüléket szállítani, csak ezt követően indulhatott újra az érintett termékek forgalmazása.

Az ügyben született másik döntés két Qualcomm szabadalom érvénytelenítésével, így pedig az Apple részsikerével végződött. Az US8698558B2 szabadalommal szintén az Intel rádiós egységén próbált fogást találni a Qualcomm, az ugyanis az alacsony feszültségű, hatékony envelope tracker technológiát írja le. A döntésnek köszönhetően piacon maradhatnak az ezt alkalmazó készülékek, többek között az iPhone 8 és az iPhone X is.

Az Apple elégedetten konstatálta az utóbbi döntést. A vállalat szerint az ITC döntése egy fontos lépést jelent ahhoz, hogy az amerikai vállalatok szabadon versenyezhessenek egymással a piacon. A cupterinói cég szerint a Qualcomm arra használja az ellene kezdeményezett ügyeket, hogy elterelje a figyelmet monopolizáló üzleti gyakorlatairól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról