Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 15. 15:30

Újraindult az iPhone 8 és 7 forgalmazása Németországban

Qualcomm chipekkel szerelt készülékekkel indult újra az iPhone 8 és 7 forgalmazása Németországban.

Újraindította az iPhone 8 és 7 készülékek decemberben kényszerűen leállított németországi forgalmazását az Apple. A cupertinói vállalat a megoldáshoz kénytelen volt az ügyet kirobbantó Qualcomm termékeihez nyúlni. A német piacra szállított friss modellekben ugyanis már nem az Intel és a Qorvo chipjei vannak, amely utóbbi miatt a müncheni regionális bíróság megtiltotta az iPhone 8 és 7 hivatalos forgalmazását. Rövid nyilatkozatában az Apple annyit közölt, hogy nem volt más választása, mint leállítani az Intel-Qorvo rádiós egységgel szerelt készülékek szállítását. A cupterinóiak szerint Qualcomm gyakorlatilag arra használja a bíróság határozatát, hogy chipjeinek visszautat taposson ki az iPhone-ohoz.

Az ügy pikantériája, hogy alapvetően nem az Intel modemeivel akadt gondja a Qualcommnak majd a müncheni bíróságnak, hanem az ahhoz társuló Qorvo rádiós chippel. A Qualcomm szerint a cég az envelope tracking technológia implementálásnál használta fel jogtalanul szellemi tulajdonát. Ez egy olyan energiagazdálkodási megoldás, amellyel a rádiós átvitelhez mindenkor szükséges jelerősség függvényében, dinamikusan változtatható a tápellátás feszültsége. Ennek hála a fix paraméterezéssel szemben lényegesen hatékonyabb lehet a rádiós jelerősítő működése, kedvező rádiós karakterisztikák között jelentős lehet az energiamegtakarítás, mely okostelefonok esetében hosszabb akkus üzemidőt eredményez.

qorvo

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Intel modem és a Qorvo rádiós chip azonban a rendszer tervezése okán kéz a kézben jár, így az Apple kénytelen volt mindkét komponenst kicserélni a német piacra szánt iPhone 8 és 7 készülékekben ahhoz, hogy a termékek forgalmazása folytatódhasson az országban. Az ügynek ugyanakkor ezzel még messze nincs vége. A Qorvo jogi képviselőjének korábbi álláspontja szerint az envelope trackinget támogató alkatrészük nem a Qualcomm szellemi tulajdonára épül. Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (International Trade Commission, ITC) már megállapította, hogy a fejlesztés nem sérti az envelope tracking Amerikában bejegyzett szabadalmát.

Az Apple és a Qualcomm csatározása még sokáig folytatódhat a bíróságokon. Egy hónapja az Apple azt hintette el, hogy bár szándékában állt használni a chipgyártó 4G LTE lapkáit legújabb iPhone-jaiban, a Qualcomm nem volt hajlandó azokat biztosítani számára. Az Apple operatív igazgatója, Jeff Williams megerősítette, hogy a chiptervező bár továbbra is értékesít eszközöket a régebbi iPhone-okhoz, mint a 7 és 8 (Plus), a legújabb modellek kapcsán a két vállalat között folyó szabványháború miatt már megtagadta az együttműködést, ezért kényszerült az Apple kizárólag az Intel modemek használatára. Williams januárban azt is szóvá tette, hogy a Qualcomm kiemelten magas licencdíjakat gombol le a cégről, készülékenként mintegy 7,5 dollárt, vagyis az Apple által jogosnak tartott 1,5 dollár mintegy ötszörösét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.