Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 25. 16:25

Lassan lehet búcsúzni a SATA csatolótól

Méretes szöget kalapálhat a SATA koporsójába az idei év. Iparági előrejelzések szerint idén először múlhatják felül a PCI Expresses eladások az elavult csatolóét.

Az idei év fordulatot hozhat az SSD-s csatolók versenyében. Iparági forrásaira hivatkozva a Digitimes állítja, az év végéig több PCI Expresses (NVMe) meghajtó talál majd gazdára mint SATA-s. A prognosztizált trendváltás mögött több ok húzódik. A PCI Express csatolós SSD-ket már az összes új platform támogatja, a notebookok és az asztali PC-s alaplapok is kínálnak legalább egy kompatibilis M.2 aljzatot. Az egyre szélesebb körű támogatottságnak hála a vezérlőchipeket tervező vállalatok egyre több kompatibilis kontrollert kínálnak, amely egyenes utat jelent az ármérséklődéshez.

Többek között utóbbinak köszönhető, hogy az első negyedévben nagyobb mértékben csökkent a PCIe csatolós SSD-k ára. A Digitimes szerint az 512 gigabájtos belépőszintű modellek ára 11 százalékkal eset, miközben ugyanezen időszak alatt a hasonló kapacitású SATA-s típusoké "csak" 9 százalékkal mérséklődött. A magazin szerint a tavaly regisztrált, átlagosan 30 százalékos árkülönbség egyre tovább apad majd az év végéhez közeledve, még inkább vonzóbbá téve a lényegesen nagyobb sávszélességre és kisebb késleltetésre képes PCI Express csatolós modelleket.

giga_aorus

Desktop alaplap három fedélzeti M.2 aljzattal

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ugyancsak a modernebb SSD-k malmára hajtja a vizet a NAND chipek felgyorsult árcsökkenése. A Digitimes szerint a PCIe térnyerésével párhuzamosan tovább folytatódik a flash-alapú, az SSD-k árazását leginkább befolyásoló komponensek ármérséklődése. A magazin megjegyzi, hogy nagyjából egy év leforgása alatt felére esett a meghajtók ára. Az újabb történelmi mélypontoknak hála idén 20-25 százalékkal több SSD fogyhat, 240-250 millió darabra növelve az értékesítéseket.

A SATA (Serial ATA) leváltása már régóta érik. A lassan két évtizede, 2000-ben bemutatott csatolót és a hozzá tartozó AHCI felület alapköveit a merevlemezek jellemzőihez szabta a szabványosítást végző csoport. Az SSD-k térnyerésével viszonylag korán bebizonyosodott, hogy a csatoló nem sokáig lesz képes kiszolgálni a HDD-knél lényegesen nagyobb ütemben fejlődő, mechanikus alkatrészeket nem tartalmazó meghajtókat. Ez egyenes utat jelentett a SATA-val közel egyidős, de lényegesen jobban skálázható, rugalmasabb PCI Express buszhoz, melyre építve minden eddiginél több eszköz jelenhet majd meg a következő években.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.