Szerző: Koi Tamás

2019. március 18. 11:08

Lezajlott az első, 5G-hálózaton keresztüli agyműtét

Az újgenerációs mobilhálózatok egyik legfontosabb felhasználási területe az egészségügy lehet majd, ahol a minimálisra csökkentett válaszidőt és nagy sávszélességet biztosító technológia lehetővé teszi a távvezérelt beavatkozásokat. Az 5G-t éppen ezért olyan, nagy precizitást igénylő beavatkozásoknál is be lehet vetni, mint egy agyműtét.

Mind az orvostudomány, mind a technológia számára mérföldkőnek bizonyulhat az a hétvégi orvosi beavatkozás, mely meglehetősen hatásosan demonstrálja, hogy az 5G-s mobilhálózatok milyen hatékonyan vethetők be az egészségügyi ellátás legkritikusabb helyszínein, a műtőkben. Egy kínai orvoscsapat szombaton sikerrel hajtott végre agyműtétet egy páciensen, aki a műtétet vezető orvostól 3000 kilométerre feküdt a műtőasztalon. A főorvos 5G-s mobilhálózaton keresztül irányította az agysebészek által használt precíziós orvosi robotkarokat, melyekkel egy mélyagyi stimulátort (DBS) ültetett be a páciens agyába.

Bár a parkinson-kór tüneteinek enyhítésre alkalmazott műtét ma már rutinbeavatkozásnak minősül, a mobilhálózaton keresztül végzett procedúra szakértők szerint csupán a kezdete egy olyan korszaknak, ahol a képzett orvosi személyzetnek, így elsősorban a műtéteket vezető orvosoknak nem kell a pácienshez utaznia, netán a beteget utaztatni egyik kórházból a másikba. A távvezérelt műtétek elterjedése a várakozások szerint javíthatja az egészségügyi ellátás minőségét egy adott országon belül az elmaradottabb régiókban, de akár azt is lehetővé teszi, hogy egy specialista egy másik kontinensről végezzen el egy komplexebb műtéti beavatkozást egy betegen.

davinci

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az 5G-s mobilhálózatok éppen azon a két területen hoznak jelentős előrelépést, melyek eddig lényegében lehetetlenné tették, de legalábbis komplikáltabbá tették a hasonló távbeavatkozásokat. Az új generációs hálózatok kapacitása és válaszideje egyaránt jelentősen javult a 4G-s hálózatokhoz képest, így a videojel teljesen lagmentesen jelenik meg a vezető orvos, illetve az orvoscsapat monitorain, a távirányított robotkarok pedig lényegében késleltetés nélkül manipulálhatók több ezer kilométer távolságból is. 

Az újgenerációs mobilhálózatok műtéti felhasználását egyébként éppúgy állatokon tesztelték először, mint megannyi más emberi gyógymódot, ám ez esetben a tudósok láthatóan nagyobb léptekkel haladnak: Az első, sikeres 5G-s állatkísérleti távműtétet idén januárban végezték el, ehhez képest múlt héten már két, emberen végzett műtét is zajlott, az egyik a már említett DBS-beültetés, a másik egy tüdőoperáció, az agyműtétet megelőzően pár nappal.

Érdekesség, hogy mindkét emberi műtéthez, valamint az állatkísérlethez is a Huawei biztosította az infrastruktúra-alapokat, az agyműtétnél a China Mobile, a mellkasi műtétnél a China Unicom hálózatán keresztül kommunikált az irányítóközpont a robotmanipulátorkarokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról