Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 27. 17:00

Még gyorsabbak lehetnek az első DDR5-ös modulok

Első generációs DDR5 lapkájáról közölt részleteket SK Hynix, amely szerint már első körben elérhető lesz a modulonkénti 50 GB/s sávszélesség.

A dél-koreai memóriagyártó adatai alapján viszonylag nagy lapkaterületű lesz fejlesztése, amely cserébe kapacitásban rádupláz az elterjedt DDR4-es megoldásokra. A vállalat első körben egy 16 gigabites (2 gigabájt) fejlesztéssel készül, szemben a DDR4-ek sztenderdnek számító 8 gigabitjével. Jó hír, hogy ez a korábbinál nagyobb kapacitássűrűséget jelent, melynek hála könnyebben kordában tarthatóak a gyártási költségek. Ugyancsak üdvözlendő, hogy az SK Hynix szóban forgó fejlesztése megfelel majd a DDR5-6400 sebességi fokozatnak, ami modulonként kereken 50 GB/s sávszélességet jelent.

A vállalat első generációs DDR5 DRAM lapkája 76,22 négyzetmilliméteres területű. Bár az érték alapvetően magasnak számít, a kapacitás fényében nincs különösebb ok az aggodalomra. A memória ugyanis 16 gigabites értékével rádupláz a kvázi elődök 8 gigabites értékére, melynek köszönhetően kevesebb lapkából/chipből lehet összeállítani egységnyi kapacitást. Az SK Hynix az iparágban bevett gyakorlatnak megfelelően nem részletezi, hogy pontosan hány nanométeren készülnek a DDR5 lapkák, a korábbiaknak megfelelően csak 1Y ("tízen" nanométer) jelölésről beszél, ami jelen esetben vélhetően egy 15 nanométer alatti értéket takar.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A cég aktuális legfejlettebb gyártástechnológiájával tavaly óta már DDR4-es chipeket is készít. Az SK Hynix erre vonatkozó novemberi közleménye szerint a 10 nanométeres osztályba sorolt második generációs fejlesztéssel sikerült 20 százalékkal csökkenteni 8 gigabites kapacitású DDR4 lapkáinak területét. Azt viszont a gyártó nem közölte, hogy ez pontosan mekkora lapkaterületet eredményezett, így nehéz pontosan összevetni a DDR4-es és DDR5-ös fejlesztéseket.

skhynix_ddr5_die

A publikus adatok szerint a 2Z gyártástechnológiával 53,6 négyzetmilliméterből sikerült kihozni egy 8 gigabites DDR4 lapkát. Az ezt követő 1X ennél 20-25 százalékkal lehetett kisebb, amire az 1Y további 20 százalékot pakolt rá. E szerint az SK Hynix legkisebb csíkszélességével gyártott 8 gigabites DDR4 lapka területe valahol 32 négyzetmilliméter környékén mozoghat, mely a 16 gigabites DDR5 értékének körülbelül 42 százaléka. Ez alapján egységnyi kapacitás előállítása nem igényel számottevően több szilíciumot a DDR5 esetében.

Ennek ellenére az első 1-2 évben borítékolhatóan magasak lesznek a modulok árai, amelyek majd csak a volumen felfutásával, illetve a DDR4-et támogató platformok lassú eltűnésével ereszkedhetnek lejjebb. A DDR5 terjedését segítheti a DIMM modulonkénti magas, 50 GB/s sávszélesség, amely a sztenderd kétcsatornás PC-s rendszerek esetében 100 GB/s-os értéket eredményez majd. A sokmagos processzorok mellett ebből leginkább a grafikus egységgel megspékelt központi egységek profitálhatnak. A GPU-k ugyanis alapvető működésükből adódóan magas memória-sávszélességet kívánnak, mely a DDR4-es modulokkal szűk keresztmetszetet eredményez.

Jelen állás szerint valamikor jövőre kerülhetnek kereskedelmi forgalomba az első DDR5-ös modulok, az új memóriaszabvány a bevett gyakorlat szerint szerverekben vethet gyökeret. Ezt követően, várhatóan 2021-ben jelenhetnek meg a DDR5-öt támogató első PC-s platformok.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.