Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 27. 08:00

Máris itt vannak az 1 terás microSD kártyák

A 96 rétegű 3D NAND-nak hála megérkeztek a valaha látott legnagyobb microSD kártyák.

1 terabájt kapacitású microSD(XC) kártyákat mutatott be a Micron és a Western Digital (utóbbi SanDisk márkanéven). A memóriakártyák rádupláznak az eddigi csúcsot jelentő 512 gigabájtra, hála a legújabb 3D NAND technológiának. Az 1 terás termékekben a legnagyobb bitsűrűséget nyújtó, 96 rétegű QLC fejlesztés dohog, ennek köszönhető az új rekord. A kártyák nem csak tárhelyben, de átviteli sebességben is kielégíthetik az igények legjavát, azokról akár alkalmazásokat is lehet futtatni az A2 plecsninek megfelelően. A rekorder kapacitás mellé persze most is igen borsos ár társul, a WDC/SanDisk nettó 450 dollárért dobja piacra termékét valamikor áprilisban.

Bár utóbbi cég egyelőre nem erősítette meg, de 1 terás kártyájába borítékolhatóan a BICS4 fantázianévre hallgató fejlesztés legnagyobb tagja került. A 96 rétegű QLC, azaz cellánként négy adatbit tárolására képes lapka 1,33 terabit, vagyis 166 gigabájt nettó tárkapacitással rendelkezik. A szilíciumból több darabot is egybe lehet "csomagolni". Erről van szó az új microSD esetében is, amely nyolc lapkát tokoz egybe. A WDC a fejlesztés egy korábbi szakaszában még arról beszélt, hogy az új NAND család 256 gigabittől 1 terabitig kínál majd kapacitást TLC, illetve QLC cellákkal, ezt azonban végül sikerült 33 százalékkal felülmúlni, ennek is köszönhető az 1 terabájtos microSD születése.

micronsd

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hasonló fejlesztést rakott össze a Micron, amely c200 típusjelzés alatt dobja piacra kapacitásrekord memóriakártyáját. A termék 100 MB/s-os szekvenciális olvasásra és 95 MB/s-os szekvenciális írásra képes, ezzel pedig megfelel a V30-as osztálynak, amelynél semmilyen körülmények között nem eshet 30 MB/s alá az írási érték. A Western Digital állítja, SanDisk Extreme márkanév alatt piacra kerülő terméke ezt felülmúlja. A kártya állítólag 160-170 MB/s-os szekvenciális olvasási és írási tempóra is képes, azonban ezt az UHS-I busz legfeljebb 104 MB/s-os áteresztőképessége miatt egyelőre nem lehet kiaknázni.

Ettől függetlenül érdemes egy picit elmélázni a NAND-os fejlesztések elmúlt néhány évén, amelynek hála 1 terabájt adat tárolás már ujjbegynyi területen is megoldható. A gyártók évek óta folyamatos versenyt futnak, hogy minél magasabbra tornásszák fel a gyártási költségek szempontjából kritikus bitsűrűséget. A paraméter növelésével egységnyi területen nagyobb tárkapacitás alakítható ki, olcsóbban. Ennek egyik, a vásárlópiac szempontjából üdvözlendő következménye az árak folyamatos mérséklődése, mely a következő hónapokban, illetve években várhatóan tovább folytatódik. 2021-re a jelenleginek nagyjából másfélszeresére nőhet a 3D NAND lapkák rétegeinek száma. Az idei évet a 96 rétegű fejlesztések határozzák majd meg, jövőre viszont 120 környékére léphet fel a mutató, egy évvel később pedig már 140 darabot is meghaladhatja a rétegek száma.

a címlapról