Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 11. 09:59

Saját VPN-t kap az androidos Opera

Az egyelőre béta címkés szolgáltatás a böngészőből ingyenesen és korlátlanul használható.

Ingyenes VPN szolgáltatással egészíti ki androidos böngészőjét az Opera. A funkciót első körben az alkalmazás béta verziójának felhasználói próbálhatják majd ki, akiknek a vállalat több lépcsőben teszi azt elérhetővé. A VPN-nel a cég plusz biztonsági réteget biztosítana a felhasználóknak, például a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatakor. A szolgáltatás ingyenesen, és adatforgalmi korlát nélkül lesz igénybe vehető, mögötte pedig az Opera által lassan 4 éve felvásárolt SurfEasy VPN technológiája dolgozik.

A VPN az androidos Opera böngésző beállítások menüjében lesz bekapcsolható, ahol a felhasználó választhat, hogy európai, amerikai vagy ázsiai kiszolgálóhoz akar csatlakozni - illetve igény szerint beállítható, hogy az app az éppen elérhető leggyorsabb kapcsolatot válassza. Az Opera szerint a VPN semmilyen adatot nem gyűjt, azaz nem rögzíti, hogy a felhasználók milyen oldalakat látogatnak a szolgáltatáson keresztül, az ugyanakkor követhető, hogy mekkora adatforgalmat generált a felhasználó adott időszakban a VPN használatával.

oprvpn

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat nem most vág először hasonló projektbe, az asztali Opera böngészőben már jó ideje integráltan elérhető hasonló funkció, ugyancsak ingyenesen és adatforgalmi korlát nélkül. De a fejlesztőcsapatnak korábban Androidon is voltak már szárnypróbálgatásai, egy hirdetésekkel támogatott, önálló VPN alkalmazással - ez utóbbit ugyanakkor a cég tavaly megszüntette, vélhetően épp a böngészős változat érkezésére készülve, hogy így az ingyenes VPN-re vágyókat saját böngészője felé tudja terelni.

Az androidos Opera béta verziója elérhető a Google Play Store-ból, a tesztverzió egyébként tavaly ősszel egy másik kísérleti funkcióval is kiegészült, abban lehetőség van szinte minden weboldalon felugró cookie-engedélykérések blokkolására. Ez utóbbi funkció azóta a stabil verzióba is utat talált, noha azt egyelőre nem tudni, mennyi időre lesz szükség, míg a VPN is eljut a fősodorbeli androidos Operába, illetve azt sem, mik a fejlesztők tervei iOS-en.

a címlapról