Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 7. 08:00

Kiteregette az Intel szerveres terveinek egyes részleteit a Cisco

Az UCS kiszolgálócsalád nyilvános ütemtervéből derült ki pár információ az Intel következő két évre szóló szerveres terveiről.

Egy publikusan elérhető Cisco dokumentum árulkodik az Intel csőben lévő szerveres platformjainak egyes részleteiről. Az UCS (Unified Computing System) kiszolgálókról szóló prezentációból többek között kiderül, hogy a vállalat jövőre mutatja be a chipgyártó Whitley platformjára épülő M6 szervereket. A dokumentum alapján a Whitley a Copper Lake és az Icelake processzorokat egyaránt alkalmazni fogja, vagyis a két fejlesztés ugyanazzal a tokozással érkezik. Az LGA4189 néven futó fejlesztés egyik újítása a memóriacsatornák környékén keresendő, a tovább növelt érintkezőszámnak hála ugyanis nyolcra emelkedik a memóriacsatornák száma.

Ott leszel?

Janklovics Péter stand-upol a SYSADMINDAY-en!

Ott leszel? Janklovics Péter stand-upol a SYSADMINDAY-en!

Utóbbival az Intel egy kisebb hátrányát dolgozza le. A konkurens AMD Epyc platformja ugyanis nyolc memóriacsatornával rendelkezik, miközben jelenleg a kínálat csúcsát képviselő Intel Purley platform hat darab csatornát számol. A csatornák számának gyarapításával a magszám növelésének ágyazhat meg az Intel. A Whitley platform ugyanis a 14 nanométeres, Skylake-alapú Cooper Lake mellett a 10 nanométeres Icelake-nek is helyet ad. Bár azt egyelőre nem tudni, hogy ez utóbbi hány magig skálázódik majd, a csúcsérték várhatóan 60 környékén tetőzhet, amelynek kiszolgálása még nyolc memóriacsatornával is szűkösnek bizonyulhat majd.

cisco_rmap

A Whitley platform másik újítása a PCI Express buszrendszert érinti. Bár a Cisco diája alapján nem egyértelmű, hogy a Copper Lake a szabvány mely generációját támogatja majd, az Icelake esetében biztosra vehető a Gen4 megjelenése. Ebből elsősorban az NVMe SSD-kre épülő tárolórendszerek profitálhatnak sokat. A PCIe 4.0-vál ugyanis duplázódik a vonalankénti sávszélesség. Ezt meglovagolva egységnyi PCI Express sávra akár kétszer több SSD is ültethető, miközben a gazdavezérlő és a meghajtó közötti sávszélesség a 3.0-s rendszerhez képest változatlan marad. Ezzel viszonylag alacsony felár mellett növelhető az SSD-k száma, a verzióváltással ugyanis az alaplap és a processzor komplexitása (ezzel együtt pedig az gyártás költsége) nem nő számottevően.

Végül, de nem utolsó sorban a Whitley már a második generációs 3D XPoint memóriamodulokat is támogatni fogja. Azt pontosan egyelőre nem tudni, hogy milyen előrelépést várható a fejlesztésből, azonban vélhetően kapacitásban, sebességben, illetve élettartamban is javulást hoz a második generáció.

a címlapról

last minute bug

28

Döcögősen rajtol a Firefox 78

2020. július 3. 10:05

A Mozillának az utolsó utáni pillanatban kiszúrt bugok miatt kellett félbeszakítania a frissítés kiadását.