Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 4. 11:59

Térdre kényszerítette az egyik kínai memóriagyártót az USA

Márciusban leállítja termelését az éledező kínai memóriagyártás legnagyobb hajtásának számító Fujian Jin Hua IC Company - állítja a The Financial Times.

A drasztikus lépés oka, hogy a vállalat kezd kifogyni az amerikai beszállítóktól korábban vásárolt kritikus fontosságú anyagokból. A gyártó az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának őszi döntése miatt ezekből nem tud többet beszerezni, így az üzem hamarosan kénytelen lesz leállítani a termelést. Az adok-kapoknak ezzel várhatóan nincs vége, a távol-keleti nagyhatalom kormánya ugyanis már korábban elmondta, hogy meglátásuk szerint a döntés sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma szerint a Fujian Jinhua működése nemzetbiztonsági veszélyt jelent. A feltörekvő kínai szereplő fenyegeti egyes amerikai (memória)gyártók hosszútávú gazdasági stabilitását, amely közvetetten befolyásolhatja a hadsereg ellátást, illetve rendszereinek működését. A háttérben kizárásos alapon a Micron állhat, amely ugyancsak megvádolta szellemi tulajdonának megsértésével a szóban forgó kínai gyártót.

dram_chip

Ez már egy válaszlépés lehetett, Kína ugyanis még tavaly nyár elején jelentette be, hogy megtiltja az amerikai memóriagyártó egyes termékeinek importját, értékesítését, illetve felhasználását. A távol-keleti nagyhatalom döntése mögött első helyen az amerikai memóriagyártó és a tajvani UMC csatározása áll, amelyben a vád szerint a Micron megsértette a tajvani bérgyártó egyes szabadalmait. A döntés különösen fájdalmasan érintheti az amerikai vállalatot, amely forgalmának nagyjából fele Kínából származik.

A Fujian Jin Hua térdre kényszerítése azért hírértékű, mert ez a cég számít az éledező kínai memóriagyártás egyik nagy, egészséges hajtásának. Az erős állami hátszéllel bíró vállalatnak tavaly sikerült beindítani a DRAM chipek termelését. Egyes korábbi vádak szerint a meglepően fürge építkezés hátterében illegálisan megszerzett szellemi tulajdon áll. Dél-Korea korábban azzal vádolta meg a Fujiant, hogy ipari kémkedéssel próbált hozzáférni a Samsung és az SK Hynix technológiájához, így gyorsítva fel a fejlesztéseit, illetve a gyártás felfuttatását.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról