Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 4. 11:59

Térdre kényszerítette az egyik kínai memóriagyártót az USA

Márciusban leállítja termelését az éledező kínai memóriagyártás legnagyobb hajtásának számító Fujian Jin Hua IC Company - állítja a The Financial Times.

A drasztikus lépés oka, hogy a vállalat kezd kifogyni az amerikai beszállítóktól korábban vásárolt kritikus fontosságú anyagokból. A gyártó az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának őszi döntése miatt ezekből nem tud többet beszerezni, így az üzem hamarosan kénytelen lesz leállítani a termelést. Az adok-kapoknak ezzel várhatóan nincs vége, a távol-keleti nagyhatalom kormánya ugyanis már korábban elmondta, hogy meglátásuk szerint a döntés sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma szerint a Fujian Jinhua működése nemzetbiztonsági veszélyt jelent. A feltörekvő kínai szereplő fenyegeti egyes amerikai (memória)gyártók hosszútávú gazdasági stabilitását, amely közvetetten befolyásolhatja a hadsereg ellátást, illetve rendszereinek működését. A háttérben kizárásos alapon a Micron állhat, amely ugyancsak megvádolta szellemi tulajdonának megsértésével a szóban forgó kínai gyártót.

dram_chip

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ez már egy válaszlépés lehetett, Kína ugyanis még tavaly nyár elején jelentette be, hogy megtiltja az amerikai memóriagyártó egyes termékeinek importját, értékesítését, illetve felhasználását. A távol-keleti nagyhatalom döntése mögött első helyen az amerikai memóriagyártó és a tajvani UMC csatározása áll, amelyben a vád szerint a Micron megsértette a tajvani bérgyártó egyes szabadalmait. A döntés különösen fájdalmasan érintheti az amerikai vállalatot, amely forgalmának nagyjából fele Kínából származik.

A Fujian Jin Hua térdre kényszerítése azért hírértékű, mert ez a cég számít az éledező kínai memóriagyártás egyik nagy, egészséges hajtásának. Az erős állami hátszéllel bíró vállalatnak tavaly sikerült beindítani a DRAM chipek termelését. Egyes korábbi vádak szerint a meglepően fürge építkezés hátterében illegálisan megszerzett szellemi tulajdon áll. Dél-Korea korábban azzal vádolta meg a Fujiant, hogy ipari kémkedéssel próbált hozzáférni a Samsung és az SK Hynix technológiájához, így gyorsítva fel a fejlesztéseit, illetve a gyártás felfuttatását.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.