:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 25. 14:55

A vártnál gyengébb Q4-gyel zárt erős 2018-at az Intel

A chipgyártó pénzügyi eredményei a zárónegyedévben alulmúlták az elemzők várakozásait.

Közzétette a 2018 zárónegyedévére vonatkozó pénzügyi jelentését az Intel, amely valamelyest alulmúlta az elemzők várakozásait. Ez a vállalat szerint többek között a modemek iránti vártnál alacsonyabb érdeklődésnek, illetve a kínai eladások lassulásának köszönhető, a chipgyártó ezzel együtt azonban sikeres évet tudhat maga mögött. A tavalyi Q4-ben a vállalat 18,7 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, 9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A bevételhez 5,2 milliárdos profit párosul, míg 2017 utolsó negyedében a cég 687 millió dolláros veszteségről számolt be - a nyereséget akkor az amerikai adóreform nyelte be, amelyet a cég akkor egyszeri, 5,4 milliárdos költségként könyvelt el.

Gyengébb volt a vártnál a CCG

A vállalat üzletágai közül szokás szerint a CCG (Client Computing Group) vitte a prímet, amely szárnyai alá tartoznak a notebookokhoz, PC-khez értékesített chipek, chipkészletek is, de a chipgyártó a különböző 4G modemeket is ide sorolja. A szegmens 9,8 milliárd dolláros bevételt söpört be, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket - igaz, ez nagyjából 200 millió dollárral még mindig kevesebb, mint a prognosztizált összeg. Mindenesetre az üzemi nyereség is gyarapodott 12 százalékot, ezzel 3,7 milliárdra nőtt.

intel18q402

A különböző kereskedelmi, illetve játékosokat célzó megoldások az Intel szerint erősen teljesítettek, beleértve az új Core i9 lapkákat is. A piaci szegmensek közül a nagyobb növekedést a notebook-piac produkálta, az innen származó bevételek 8 százalékot híztak az időszakban, míg az asztali PC-k szegmense 3 százalékos növekedést hozott. A notebookok és asztali gépek átlagos eladási ára is felfele kúszott, előbbiek esetében 6 százalékkal, míg az asztali PC-knél látványos, 13 százalékos volt a drágulás. A modemek kategóriája, amelybe az okostelefonokba, egyebek mellett az iPhone-okba szánt 4G modemek és otthoni set-top boxos termékek is beletartoznak az Intel értelmezése szerint, a tavalyi Q4-ben sem volt gyengének mondható, 45 százalékot tudott növekedni. Az előrejelzéseket viszont így is alulmúlták a modemek eladásai, amely részben az ünnepek alatti vártnál szerényebb iPhone-eladásoknak is köszönhető. A komplett platformok, azaz a CPU és chipset kombók ennél jóval alacsonyabb, 6 százalékos növekedést hoztak.

Komótosan, de az adatközpontok is húzták a szekeret

Az adatközpontokba szánt termékeket tömörítő DCG (Data Center Group) üzletág megérezte a felhős szegmens lassulását, illetve a kínai érdeklődés visszaesését is, ezzel együtt érezhetően növekedni tudott a divízió: a 2017-es Q4-hez képest 9 százalékkal több, 6,1 milliárd dolláros bevételt produkált, üzemi nyeresége pedig 2 százalékkal hízott, 3,1 milliárd dollárra. Az üzletág még a piac konszolidálódása mellett is a felhőszolgáltatóknál tudta a legnagyobb növekedést elérni, 24 százalékkal több bevétele származott tőlük mint tavaly ilyenkor, míg a telekommunikációs szolgáltatók 12 százalékkal hoztak többet a konyhára. A nagyvállalati szegmens már nem zakatolt ennyire, ott 5 százalékos visszaesést tapasztalt a cég.

intel18q401

A DCG kapcsán érdemes a PSG részlegre (Programmable Solutions Group) is kitérni, miután az FPGA-k is jobbára az adatközponti környezetekbe kerülnek. A PSG 612 milliós bevétele 2018 negyedik negyedévében 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, üzemi nyeresége pedig 156 millióról 162 millió dollárra gyarapodott.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Az IoT eszközök részlege 4 százalékkal tudta növelni bevételét, 816 millió dollárra, üzemi nyeresége viszont 260-ról 189 millió dollárra esett vissza. A divízió tőszomszédságában dolgozó, bekebelezett Mobileye eközben nagyon is látványos, 43 százalékos bevételnövekedést mutatott, így az 183 millió dollárnál állt meg, üzemi nyeresége pedig a tavalyi 12 milliós mínusz után 37 millió dollár lett. A NAND-okért felelős NSG (Non-Volatile Memory Solutions Group) bár a vártnál szintén gyengébben teljesített, így is 25 százalékkal tornázta fel a bevételét a 2017 Q4-hez képest, amely így több mint 1,1 milliárd dollárra nőtt. A lendületet az adatközponti növekedés, illetve az Optane terjedése adta a részlegnek.

Erős évet zárhat az Intel

Igaz az előrejelzéseknek nem sikerült megfelelnie a 2018-as negyedik negyedévben, az egész évet tekintve ugyanakkor az Intel továbbra is örülhet, 2018-ban 13 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi éves bevételét, amely így 70,8 milliárd dolláron állt meg - ez újabb rekord a cég történetében. A profit is szépen hízott, a vállalat éves szinten 21,1 milliárd dolláros nyereséget jelentett, amely komoly előrelépés a 2017-es 9,6 milliárd dollárhoz képest - persze utóbbinál ismét figyelembe kell venni az amerikai adóreform hatását is a megelőző évben.

A szegmensek az év során külön-külön is szépen muzsikáltak, a Client Computing Group 2018-ban tekintélyes, 37 milliárd dolláros bevételt termelt, 9 százalékkal többet mint 2017-ben, de a DCG is szépen teljesített adatközponti termékeivel, 23 milliárdos bevételt ért el, 21 százalékkal lépve túl a megelőző év eredményét. Az IoT részleg 9 százalékot nőtt, ami 3,5 milliárdos éves bevételt jelent, az NSG pedig nem kevesebb mint 22 százalékot, bevétele így tavaly 4,3 millió dollárnál állt meg. A chipgyártó az idei évben mérsékelt, 1 százalék környéki növekedésre számít, mintegy 71,5 milliárd dolláros éves bevétellel.

a címlapról