Szerző: HWSW

2019. január 24. 16:31

Nem csak a fogyatékkal élők miatt fontos az akadálymentes tervezés

Szerencsére mostanában egyre nagyobb fókuszba kerül az akadálymentes termékek tervezése, amelybe egy 2018-as HWSW free! meetupon Gémes Márk UX designer adott nagyon jó betekintést.

A UX design került középpontba a HWSW free! meetup sorozat 2018. március 20-i eseményén. A rendezvényen az egyik legjobb előadást Gémesi Márk, a Budapest IBM Lab UX designere tartotta, aki elmagyarázta, hogy miért elengedhetetlen nagyvállalati környezetben az akadálymentes termékek tervezése. Többek közt rávilágított, hogy a jól hozzáférhető termékek egyáltalán nem csak a fogyatékkal élők miatt fontosak, a hétköznapokban bárkivel előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyek akadálymentességet igényelnek.

15:41
 

Akadálymentes termékek tervezése - Gémesi Márk (IBM Budapest Lab)

Még több videó

Az előadásból kiderül az akadálymentesség definíciója, de ennél sokkal gyakorlatibb példák is, úgy mint a reggeli fürdés problémaköre. Gémesi Márk szerint ugyanis az akadálymentesség alapjaiban határozza meg a tervezési és fejlesztési folyamatokat, hogy minden érintett embernek személyes és hozzá alkalmazkodó élményben legyen része. Az előadó elárulja, hogyan működik az IBM Budapest Labon belül az akadálymentes termékek tesztelése egy belső csapat támogatásával, akik jól rávilágítanak a problémákra. Ezenkívül szemléletes példa mutatja be, hogy egy vak hogyan navigál a billentyűzet és a felolvasó program segítségével egy adott a felületen, és ott milyen problémákba ütközhet.

a címlapról