Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 25. 08:00

Új RealSense térérzékelős kamerával célozza a robotokat az Intel

A T265-ben egy VPU is elfért, így a navigációs számításokat helyben el is végzi.

Új RealSense kamerát mutatott be az Intel, amelyet a chipgyártó kifejezetten a térbeli tájékozódáshoz fejlesztett, és egyebek mellet drónokra, robotokra szánja - de az Intel RealSense Tracking Camera T265 akár különböző AR vagy VR alkalmazásoknál is bevethető lehet.

A hardverfejlesztőket célzó T265-t a cég SLAM (Simultaneous Localization And Mapping) képességekkel is felszerelte, azaz a kamerával dolgozó robot képes az addig ismeretlen környezetről a szenzorok segítségével felépített térbeli térképet folyamatosan frissen tartani, miközben azon saját pozícióját is valós időben követi. A kamerára két széles látószögű lencse került, amelyek mintegy 170 fokos látószöget biztosítanak az eszköznek.

intelt265

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az eszköz az Intel Movidius Myriad 2 VPU chipjét (Vision Processing Unit) használja, amelyen helyben végzi az adatfeldolgozást. A helyi feldolgozás fontos előnye a kamerának, a korábbi RealSense kamerákkal, illetve számos rivális megoldással szemben azzal nincs szüksége csatlakoztatott külső számítási hardverre, lényegében "plug-and-play" módon használható. A gyártó a VentureBeatnek nyilatkozva elmondta, az eszköz képes különböző kétdimenziós minták, például a padlók textúrája, netán falmatricák felismerésére is, amelyet a LIDAR és hasonló mélységérzékelő megoldások nem tudnak azonosítani. A hardvernek egyébként nincs nagy energiaétvágya, USB 2.0 vagy 3.0 kapcsolaton keresztül működik, teljesítménye pedig 1,5 watt.

A gyártó olyan felhasználási területeken képzeli el a T265-öt, mint például a drónok navigációja GPS lefedettség nélküli helyeken, zárt épületekben, raktárakban vagy épp hidak alatt - de a megoldás akár mezőgazdasági robotokban is bevehető a termőföldeken való tájékozódásra. Miután az eszköz kifejezetten kis méretű, 108x24,5 x12,5 milliméteres, egészen kicsi drónokra, robotokra is felszerelhető. A termék a gyártó szerint továbbá az Intel RealSense D400 sorozatú mélységérzékelős kamerákkal együtt is bevethető. A kamera februárban végétől lesz megvásárolható, nettó 200 dolláros áron.

a címlapról