Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 21. 15:30

40 millió dollárért vett okosóra-technológiát a Google

A keresőóriás a Fossil Grouptól vásárolt be, amellyel szoros együttműködést is folytat. Az üzlettől a keresőóriás a Wear OS térnyerésének fellendítését reméli.

Bevásárolt okosórás technológiából a Google, a keresőóriás mintegy 40 millió dollárt hagyott ott a Fossil Groupnál, annak a szegmenshez kapcsolódó szellemi tulajdonaiért, illetve kutatás-fejlesztési csapatának egy részéért cserébe. A tranzakció várhatóan még január folyamán lezárul.

Az üzlettel azért a Fossil sem engedi el okosórás fejlesztéseit, megmaradó kutatás-fejlesztési gárdája így is több mint kétszáz főre rúg. A cég továbbá a megállapodást bejelentő közleményében arról is beszél, az a "Google és a Fossil közös befektetését viszi tovább a viselhető eszközök piacán". A vállalat szerint egyébként az okosórák jelentik a Fossil Group leggyorsabban növekvő termékkategóriáját, és a tulajdonában lévő márkák közül már 14 zászlaja alatt dobott piacra ilyen eszközöket. A palettán a hagyományos okosórák mellett analóg muatókkal szerelt, hibrid megoldásokat is találni. A két cég együttműködése persze nem most kezdődik, a Fossil Group okosórái egytől egyig a korábban Android Wear néven ismert Wear OS platformmal láttak napvilágot.

wearos01

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Wareable-nek nyilatkozó Greg McKelvey, a Fossil Group stratégiai igazgatója szerint a megállapodással "a piacon eddig nem látott" innovációt hoznak majd az új eszközök. Az új termékvonal az igazgató szerint a Misfit akvizíciójával szerzett, majd továbbfejlesztett technológiákra épül majd - a viselhető eszközöket, aktivitásmérőket fejlesztő céget a Fossil Group 2015-ben, 260 millió dollárért vásárolta fel. Az új termékek továbbra is a Wear OS-re támaszkodnak majd, ahogy azt a lapnak a platform termékmenedzsere, Stacey Burr is megerősítette. Arról ugyanakkor egyelőre egyik fél sem nyilatkozott, az új funkciókat ígérő termékek előreláthatólag mikor látnak napvilágot - annyi azonban tudható, hogy a fejlesztéseken már az utolsó simításokat végzik. Nincs kizárva, hogy a felvásárlás-együttműködés eredménye lesz a Google régóta pletykált saját, Pixel okosórája is, de akár hibrid eszközök is feltűnhetnek a keresőóriás hardverpalettáján.

A fejlesztésekre mindenesetre nagy szükség van, a viselhető eszközök piacán ugyanis nem mondhatni hogy szárnyalna a Wear OS: a szegmens élén az olcsó eszközeiről ismert Xiaomi áll, elképesztő tempójú növekedést diktálva, a második helyet pedig az Apple tudta megszerezni, amelynek EKG-val szerelt új Apple Watch modellje kifejezetten pozitív fogadtatásra talált, illetve az amiatt leárazott előző generációs órái is szépen fogynak. A harmadik helyen a Fitbit áll, a negyedik helyen pedig a Huawei, amelynek ugyan vannak Wear OS-re építő okosórái, legújabb eszközén már a kínai gyártó is saját rendszert futtat. Az ötödik hely a Samsungé, amely már jó ideje saját szoftverére építő, azaz Tizen alapú okosórákkal van jelen a piacon. A Google-nek és gyártópartnereinek tehát még bőven akad behozni való lemaradása.

a címlapról