Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 15. 09:30

Hamarosan további 7 gigabájtot foglal majd be magának a Windows 10

A legújabb Insider Preview-ban már élesedik a többek között frissítések, ideiglenes fájlok számára fenntartott, elkülönített tárhely.

Tartogat egy kellemetlen meglepetést a Microsoft legújabb Windows Insider Preview frissítése: a 18312-es build, amelyet a Fast ringes, azaz a leggyorsabb frissítési körben lévő felhasználóknak a cég már elkezdett kiadni, a rendszer számára mintegy 7 gigabájt plusz tárhelyet különít el. Ezzel lényegében a telepített rendszer mérete növekszik majd átlagosan 7 gigabájttal, amivel a korlátozott tárterülettel rendelkező felhasználóknak érdemes jó előre számolni. A tervek szerint ahogy lenni szokott, a funkció a stabil Windows kiadásokba is lecsorog.

A reserved storage-ot, vagy elkülönített tárterületet a rendszer egyebek mellett frissítéseknek, ideiglenes fájloknak, illetve rendszer-cache-nek szánja, ahogy a Microsoft fogalmaz, a cél, hogy a kritikus rendszerfunkciók számára mindig maradjon elég hely a háttértáron. Az elkülönített tárhely nélkül ugyanis, ha a rendelkezésére álló tárterületet a felhasználó majdnem teljesen feléli, egyes Windows-, illetve egyéb alkalmazásfunkciók megbízhatatlanná válhatnak.

A cég szerint a megoldás előnye, hogy mikor a rendszer vagy az appok ideiglenes fájlokat hoznak létre, azok automatikusan az elkülönített területre kerülnek, így nem foglalnak átmenetileg helyet a felhasználó szabadon felhasználható tárterületéből - persze cserébe a Windows viszont véglegesen lefoglalja az említett, nagyjából 7 gigabájtot. Ha utóbbi terület megtelik, a Windows értelemszerűen a szokott módon, az azon kívül eső szabad helyet kezdi el felélni, amíg nem tud törölni a lefoglalt tárhely tartalmaiból.

winresstor

Ugyancsak az elkülönített tárhelyet használják majd a frissítések, ezzel pedig a cég ígérete szerint nem kell majd törölgetni és helyet felszabadítani az új rendszerverziók telepítéséhez - kivéve persze magát reserved storage funkciót élesítő build esetében. Utóbbival is előfordulhat persze, hogy egy-egy frissítés túlcsordul majd a kijelölt tárterületen, ilyenkor azonban a Microsoft lehetőséget biztosít külső tárolókkal, például pendrive-okkal ideiglenesen kiterjeszteni a tárhelyet a frissítés befejezéséhez. A lefoglalt tárhely egyelőre tehát csak a Insider Preview legpörgősebb kiadását követő felhasználóknál jelenik meg, ugyanakkor a közeljövőben a stabil Windows 10-ben is számítani lehet rá. A Microsoft a 19H1 névre hallgató, következő nagy kiadásban tervezi széles körben bevezetni a funkciót, várhatóan tavasszal.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Aggasztó, hogy blogposztjában a vállalat arról beszél, hogy a fenntartott hely mérete "nagyjából 7 gigabájtnál indul", ugyanakkor az adott gép használatától függően változhat. Azoknál például, akik "opcionális" rendszerfunkciókat használnak, a tárterület felhízhat, hogy azoknak helyet biztosítson, de a telepített nyelvi csomagok is növelhetik a méretét - ezek törlésével a lefoglalt tárhely valamelyest karcsúsítható. Emellett a beállítások között az elkülönített tárterület nagyságának manuális szabályozására is lehetőség van, noha azt a cég egyelőre nem részletezte, csökkenthető-e a tár az említett 7 gigabájt alá.

Noha érthető, hogy a vállalat minden körülmények között biztosítani igyekszik a rendszerfunkciók stabil működését és a frissítések gördülékenységét, könnyen lehet, hogy a felhasználók jelentős részénél a lefoglalt tárhely az idő nagy részében alig lesz kihasználva, és üresen áll majd. A cég mindenesetre nem opcionális funkcióként beszél róla, úgyhogy a következő nagy Windows frissítés előtt mindenkinek érdemes felkészülnie rá, hogy a rendszer nem elhanyagolható plusz tárterületet foglal majd be magának.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról