Szerző: Habók Lilla

2019. január 3. 12:46

Végre megelőzte a Windows 10 a Windows 7-et

Már a Windows 10 számít a legelterjedtebb asztali operációs rendszernek a Net Market Share adatai szerint is. A Windows 7 mellett viszont még mindig nagyon sok felhasználó kitart, miközben a hivatalos támogatás nagyjából egy év múlva megszűnik.

Három és fél évbe telt a Windows 10 számára, hogy átvegye a legnépszerűbb asztali operációs rendszer címet a Windows 7-től. Legalábbis a Net Market Share adatai szerint a Windows 10 tavaly decemberre érte el a 39,22 százalékos elterjedtséget, miközben a Windows 7 csak 36,90 százalékon áll. A harmadik dobogós helyet egyébként Windows 8.1 foglalja el nagyjából 5 százalékkal, amelyet a Mac OS X 10.13 és a Windows XP követ 4-5 százalékkal, míg a többi asztali operációs rendszer piaci megoszlása csak 1 százalékos vagy annál is alacsonyabb, köztük például a Linux-szal.

windows10_netmarketshare

Más webalapú elemzőrendszerek másfajta metodológiát használnak a méréseikhez, ezért adódhatnak eltérések, de a Microsoft is gyakran a Net Market Share adataira hivatkozik, ezért ez a vállalat által is elfogadottnak tekinthető. Ehhez képest például a StatCounter adatai szerint a fordulópont már egy évvel ezelőtt megtörtént a Windows 10 és a Windows 7 elterjedtsége között. A cég csak Windows operációs rendszereket bemutató grafikonja szerint a Windows-felhasználók több mint fele (52,4%) használja az újabb verziót, míg kicsivel több mint harmaduk (35,6%) a régebbit.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Magyarországon is egyébként a Windows 10 vezeti az asztali operációs rendszerek versenyét a Gemius által működtetett rankings.hu adatai szerint, méghozzá az asztali operációs rendszerek közül 45 százalék használja a Windows 10-et, míg 39,4 százalék a Windows 7-et. A Gemius szerint pedig Magyarországon a fordulópont tavaly nyáron történt a piaci megoszlásban, miközben a Windows 8.1 itthon (is) stabilan a harmadik helyen áll (7,16%), míg a Windows XP a negyedik (3,46%) és a Mac OS X általánosságban az ötödik (2,62%).

Mi ezzel a probléma?

Összességében jól látszik, hogy még mindig nagyon sok felhasználó kitart a Windows 7 mellett, miközben annak ingyenes támogatottsága már mindössze csak egy évig, 2020 januárig fog tartani. A vállalati felhasználók fizetős opcióként a későbbiekben is igénybe vehetik az Extended Security Updates (ESU) szolgáltatást, amellyel még 2023-ig ki lehet tolni a váltás határidejét - hogy ez a nagyvállalatoknál miért okoz fejfájást, arról itt írtunk bővebben. A konzumer felhasználók számára azonban nem lesz elérhető a fizetős megoldás, így 2020. január 14-én megszűnik a támogatás, azaz a Microsoft megfogalmazása szerint "ezt követően nem érhető majd el műszaki segítség a termékhez, és nem jelennek majd meg a PC védelmét elősegítő automatikus frissítések sem".

Fontos problémát jelent azonban, hogy a Windows 10 frissítésekkel nagyon sok gond akadt az utóbbi időben, az October 2018 (1809) terjesztését első körben vissza is vonta a vállalat egy súlyos adatvesztési hiba miatt. Végül tavaly november közepén indult újra a hibamentesített 1809-es frissítés kiadása, amelynek elterjedtsége az AdDuplex decemberi adatai szerint jelenleg mindössze 6,6 százalékos. Ehhez képest az April 2018 Update (1803) egy hónap alatt már elérte a Windows 10-et használók gépeinek az 50 százalékát, és jelenleg 83,6 százalékon áll. Előfordulhat tehát, hogy a Windows 7-et vagy korábbi operációs rendszert használókat a Windows 10-es problémák tartják vissza, ám ettől függetlenül a Windows 7 támogatása egy év múlva megszűnik, úgyhogy ez idő alatt javasolt átállni az újabb operációs rendszerre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról