Szerző: Asztalos Olivér

2019. január 3. 08:00

Drága mulatság, de megéri a GDDR6-os memória

Drága mulatság a GDDR6-os memória, de a lényegesen nagyobb sávszélesség kompenzálja a chipek magas árát.

Ritkán publikált árlistához jutott hozzá a 3DCenter.org. A magazinnak sikerült megszereznie a Micron GDDR memóriachipekre vonatkozó árainak egy részét, melynek hála összevethető a több éves GDDR5, illetve a tavaly megjelent GDDR6 komponensek költsége. Az elsősorban videokártyákról visszaköszönő chipek árai az azok által kínált tempóval szinte lineárisan skálázódnak, helyenként közel annyival drágább a GDDR6, mint amennyivel az magasabb sávszélességet kínál. A legújabb generációs fejlesztésnek azonban számos további előnye van, összességében bőven megérik az árukat, így a GDDR5 napjai meg vannak számlálva.

A szóban forgó forrás egységesen 8 gigabites (vagyis 1 gigabájtos) kapacitású chipeket vetett össze. Ezek közül a legolcsóbb opció a 6 Gbps sávszélességet kínáló GDDR5-ös modell, amelyet 2000-es darabos rendelés esetén fejenként 6,752 dollárért szállít a Micron. Ezzel szemben a 12 Gbps-re hitelesített GDDR6-os chipért 10,79 dollárért kér a gyártó, a dupla sávszélesség így 60 százalékos felárat jelent. Ennél nagyobbra nyílik az olló amikor a vállalat által kínált leggyorsabb megoldások kerülnek egymás mellé: míg a 8 Gbps-os GDDR5-ért 6,864 dollárt kér a Micron, addig a 14 Gbps-re képes GDDR6 11,69 dollárba kerül, vagyis a 75 százalékkal magasabb tempóért 70 százalékkal kell többet fizetnie a vásárlónak.

mic_gddr

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ezzel együtt bőven megérheti a GDDR6 implementálása, hisz azzal (a GDDR5-höz képest) akár 50 százalékkal kevesebb chipből is kirakható a kívánt sávszélesség, amely egyszerűbb nyomtatott áramkört és grafikus processzort, illetve alacsonyabb fogyasztást eredményezhet. Ennek fényében nem meglepő, hogy az idei évre ígért új videokártyák többségére már GDDR6 kerül, GDDR5-öt jellemzően csak az olcsóbb modellek kapnak majd. A memóriagyártók az új chipek terjedésével fokozatosan csoportosíthatják át termelőkapacitásukat, melynek hála idővel addig mérséklődik majd a GDDR6-os komponensek ára, mígnem teljesen okafogyottá válik a GDDR5 előállítása.

Széles körű elterjedés már idén

Az már 2018-ban nyilvánvalóvá vált, hogy az Nvidia a GDDR6-ra tette le a voksát a Turing GPU-kra épülő termékeinél. Az aktuális GeForce paletta csúcsmodellét jelentő RTX 2080 Ti-re 11 darab GDDR6 chip került, amely így 11 gigabájtos összkapacitást és másodpercenként 616 gigabájtos maximális sávszélességet produkál. A vállalat vélhetően alaposan mérlegelte a másik alternatívát jelentő HBM2 magas költségvonzatát, amely számos esetben lehetetleníti el a rétegzett memória szélesebb körű alkalmazását. Bár chipekre levetítve a HBM2 rendívül magas bitsűrűséget és hatalmas sávszélességet nyújt alacsony fogyasztás mellett, beépítéséhez interpózer, azaz a tokozásba beágyazott speciális szilíciumlapka (vagy EMIB technológia) szükséges, amely jelentősen drágítja az összeszerelést. Ezzel szemben a BGA tokozású GDDR6 chipek a klasszikus módon, egyszerű forrasztással felhelyezhetőek a videokártyák nyomtatott áramkörére, miközben a piac döntő többségének igényeit egyelőre tökéletesen kielégítik.

a címlapról