Szerző: Asztalos Olivér

2019. január 3. 08:00

Drága mulatság, de megéri a GDDR6-os memória

Drága mulatság a GDDR6-os memória, de a lényegesen nagyobb sávszélesség kompenzálja a chipek magas árát.

HIRDETÉS

Ritkán publikált árlistához jutott hozzá a 3DCenter.org. A magazinnak sikerült megszereznie a Micron GDDR memóriachipekre vonatkozó árainak egy részét, melynek hála összevethető a több éves GDDR5, illetve a tavaly megjelent GDDR6 komponensek költsége. Az elsősorban videokártyákról visszaköszönő chipek árai az azok által kínált tempóval szinte lineárisan skálázódnak, helyenként közel annyival drágább a GDDR6, mint amennyivel az magasabb sávszélességet kínál. A legújabb generációs fejlesztésnek azonban számos további előnye van, összességében bőven megérik az árukat, így a GDDR5 napjai meg vannak számlálva.

A szóban forgó forrás egységesen 8 gigabites (vagyis 1 gigabájtos) kapacitású chipeket vetett össze. Ezek közül a legolcsóbb opció a 6 Gbps sávszélességet kínáló GDDR5-ös modell, amelyet 2000-es darabos rendelés esetén fejenként 6,752 dollárért szállít a Micron. Ezzel szemben a 12 Gbps-re hitelesített GDDR6-os chipért 10,79 dollárért kér a gyártó, a dupla sávszélesség így 60 százalékos felárat jelent. Ennél nagyobbra nyílik az olló amikor a vállalat által kínált leggyorsabb megoldások kerülnek egymás mellé: míg a 8 Gbps-os GDDR5-ért 6,864 dollárt kér a Micron, addig a 14 Gbps-re képes GDDR6 11,69 dollárba kerül, vagyis a 75 százalékkal magasabb tempóért 70 százalékkal kell többet fizetnie a vásárlónak.

mic_gddr

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Ezzel együtt bőven megérheti a GDDR6 implementálása, hisz azzal (a GDDR5-höz képest) akár 50 százalékkal kevesebb chipből is kirakható a kívánt sávszélesség, amely egyszerűbb nyomtatott áramkört és grafikus processzort, illetve alacsonyabb fogyasztást eredményezhet. Ennek fényében nem meglepő, hogy az idei évre ígért új videokártyák többségére már GDDR6 kerül, GDDR5-öt jellemzően csak az olcsóbb modellek kapnak majd. A memóriagyártók az új chipek terjedésével fokozatosan csoportosíthatják át termelőkapacitásukat, melynek hála idővel addig mérséklődik majd a GDDR6-os komponensek ára, mígnem teljesen okafogyottá válik a GDDR5 előállítása.

Széles körű elterjedés már idén

Az már 2018-ban nyilvánvalóvá vált, hogy az Nvidia a GDDR6-ra tette le a voksát a Turing GPU-kra épülő termékeinél. Az aktuális GeForce paletta csúcsmodellét jelentő RTX 2080 Ti-re 11 darab GDDR6 chip került, amely így 11 gigabájtos összkapacitást és másodpercenként 616 gigabájtos maximális sávszélességet produkál. A vállalat vélhetően alaposan mérlegelte a másik alternatívát jelentő HBM2 magas költségvonzatát, amely számos esetben lehetetleníti el a rétegzett memória szélesebb körű alkalmazását. Bár chipekre levetítve a HBM2 rendívül magas bitsűrűséget és hatalmas sávszélességet nyújt alacsony fogyasztás mellett, beépítéséhez interpózer, azaz a tokozásba beágyazott speciális szilíciumlapka (vagy EMIB technológia) szükséges, amely jelentősen drágítja az összeszerelést. Ezzel szemben a BGA tokozású GDDR6 chipek a klasszikus módon, egyszerű forrasztással felhelyezhetőek a videokártyák nyomtatott áramkörére, miközben a piac döntő többségének igényeit egyelőre tökéletesen kielégítik.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 06:34

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.