Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 2. 11:45

Újra kap külső API-hozzáférést a Logitech Harmony Hub

A néhány hete lekapcsolt funkció januárban ismét elérhetővé válik, sok felhasználó örömére. A vállalat engedett a vásárlók nyomásának.

Visszavonulót fúj a Logitech, a vállalat a felhasználók hangos felhördülését követően rövidesen visszakapcsolja a legutóbbi frissítéssel eltörölt külső API-hozzáférést a Harmony Hub okosotthon-központnál. A cég december végén jelentette be, hogy az eszközre érkező frissített firmware-rel már nem enged hozzáférést a készülék XMPP interfészéhez, amelyre több harmadik féltől származó API támaszkodott, a Logitech által hivatalosan nem támogatott okosotthon-kiegészítők vezérléséhez. Az interfész bezárása ezzel a Harmony Hubon keresztül használhatatlanná tette az ahhoz külső API-val csatlakoztatott eszközöket, a felhasználók nem kis felháborodására, aminek a vállalat fórumain is siettek hangot adni.

A cég azzal indokolta a lépést, hogy az XMPP interfészt a soha nem külső felek általi felhasználásra szánta, az ügyben továbbá a termékek és felhasználók biztonsága prioritást élvez - a "nem dokumentált API-k" pedig biztonsági kockázatot hordozhatnak. A Logitech akkor úgy nyilatkozott, bár tud a frissítéssel felmerülő problémákról, biztonsági okok miatt nem szándékozik visszakapcsolni az interfészt, és mindenkit a frissítésre buzdított.

logiharm

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Most azonban úgy néz ki a cég mégis megtört az elkeseredett felhasználók ostroma alatt. A cég közösségi fórumán közzétett tájékoztatása szerint a panaszoknak engedve hamarosan ismét elérhetővé teszi a külső API-k használatát, egy XMPP béta program keretében. A Harmony Hub következő hetekben kiadott frissítésében így a felhasználóknak igény szerint lehetőségük nyílik bekapcsolni az XMPP interfészt, azzal pedig ismét feltámasztani a külső API-hozzáférést használó, a Logitech által hivatalosan nem támogatott okosotthon-kiegészítőket. A béta programba az asztali MyHarmony szoftveren keresztül lehet majd belépni, a "csak fejlesztőknek" szóló szekció alatt - a funkció bekapcsolásának pontos menetéről a Logitech fórumain tett közzé tájékoztatást.

A vállalat tehát meghallotta a vásárlók hangját, akárcsak tavalyelőtt, a Harmony Link támogatásának megszüntetésekor, mikor végül Harmony Hubot adott ajándékba a pórul járt felhasználóknak. Nem kizárt, hogy a két eset panaszosai között jelentős átfedés is van, ha egyes felhasználóknál a cég már másodjára vágta el egyes otthoni készülékek vezérlését két éven belül, nem meglepő, hogy hangot adnak felháborodásuknak a fórumokon. Mindenesetre most úgy tűnik pont kerül az ügy végére, és a külső API-ra támaszkodó vásárlók is visszakapják a kontrollt elárvult okosotthon-eszközeik felett.

a címlapról