Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

Újra kap külső API-hozzáférést a Logitech Harmony Hub

Hlács Ferenc, 2019. január 02. 11:45

A néhány hete lekapcsolt funkció januárban ismét elérhetővé válik, sok felhasználó örömére. A vállalat engedett a vásárlók nyomásának.

Visszavonulót fúj a Logitech, a vállalat a felhasználók hangos felhördülését követően rövidesen visszakapcsolja a legutóbbi frissítéssel eltörölt külső API-hozzáférést a Harmony Hub okosotthon-központnál. A cég december végén jelentette be, hogy az eszközre érkező frissített firmware-rel már nem enged hozzáférést a készülék XMPP interfészéhez, amelyre több harmadik féltől származó API támaszkodott, a Logitech által hivatalosan nem támogatott okosotthon-kiegészítők vezérléséhez. Az interfész bezárása ezzel a Harmony Hubon keresztül használhatatlanná tette az ahhoz külső API-val csatlakoztatott eszközöket, a felhasználók nem kis felháborodására, aminek a vállalat fórumain is siettek hangot adni.

A cég azzal indokolta a lépést, hogy az XMPP interfészt a soha nem külső felek általi felhasználásra szánta, az ügyben továbbá a termékek és felhasználók biztonsága prioritást élvez - a "nem dokumentált API-k" pedig biztonsági kockázatot hordozhatnak. A Logitech akkor úgy nyilatkozott, bár tud a frissítéssel felmerülő problémákról, biztonsági okok miatt nem szándékozik visszakapcsolni az interfészt, és mindenkit a frissítésre buzdított.

logiharm

Most azonban úgy néz ki a cég mégis megtört az elkeseredett felhasználók ostroma alatt. A cég közösségi fórumán közzétett tájékoztatása szerint a panaszoknak engedve hamarosan ismét elérhetővé teszi a külső API-k használatát, egy XMPP béta program keretében. A Harmony Hub következő hetekben kiadott frissítésében így a felhasználóknak igény szerint lehetőségük nyílik bekapcsolni az XMPP interfészt, azzal pedig ismét feltámasztani a külső API-hozzáférést használó, a Logitech által hivatalosan nem támogatott okosotthon-kiegészítőket. A béta programba az asztali MyHarmony szoftveren keresztül lehet majd belépni, a "csak fejlesztőknek" szóló szekció alatt - a funkció bekapcsolásának pontos menetéről a Logitech fórumain tett közzé tájékoztatást.

A vállalat tehát meghallotta a vásárlók hangját, akárcsak tavalyelőtt, a Harmony Link támogatásának megszüntetésekor, mikor végül Harmony Hubot adott ajándékba a pórul járt felhasználóknak. Nem kizárt, hogy a két eset panaszosai között jelentős átfedés is van, ha egyes felhasználóknál a cég már másodjára vágta el egyes otthoni készülékek vezérlését két éven belül, nem meglepő, hogy hangot adnak felháborodásuknak a fórumokon. Mindenesetre most úgy tűnik pont kerül az ügy végére, és a külső API-ra támaszkodó vásárlók is visszakapják a kontrollt elárvult okosotthon-eszközeik felett.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.