Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 21. 08:00

Kinyírja a külső API-hozzáférést a Logitech Harmony Hub frissítése

Számos, hivatalosan nem támogatott okosotthon-kiegészítő használhatatlanná vált a rendszerrel, a felhasználók nem örülnek.

Sok felhasználónál kiverte a biztosítékot a Logitech Harmony Hub okosotthon-központjának legújabb frissítése, amellyel a gyártó elvágta a helyi hozzáférés funkciót a készülékeken, így egy sor, harmadik féltől származó API-val csatlakoztatott okosotthon-kiegészítőt használhatatlanná téve. Nem meglepő módon a cég fórumait gyorsan elárasztották a panaszkodó felhasználók, akik okosotthon-rendszereik jelentős része fölött elvesztették az irányítást a legújabb, 4.15.206-os Harmony Hub firmware miatt - amely leírása szerint biztonsági frissítéseket és bugjavításokat tartalmaz. Azonban mint kiderült, a rendszer felvértezésének a helyi hozzáférési funkciót biztosító XMPP interfész is áldozatul esett, amelyre egy sor külső API támaszkodott, mint a Homeseer vagy Home Assistant.

Az ügy kapcsán a vállalat reakciója sajnos nem sok érintett felhasználót nyugtathat meg, a cég ugyanis az Ars Technica által is idézett hivatalos közleményében, valamint a lapnak küldött nyilatkozatában jelezte, tud a harmadik féltől származó, "nem dokumentált API-k" leállásáról, ezek a külső fejlesztések ugyanakkor sosem voltak hivatalosan támogatottak a Harmony platformon. A cég bár sajnálja a felhasználókat érő kellemetlenségeket, ahogy fogalmaz, a bezárt XMPP interfészt a cég soha nem külső felek általi felhasználásra szánta, az ügyben továbbá a termékek és felhasználók biztonsága prioritást élvez.

harmonyhub

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Logitech ezért továbbra is mindenkit frissítésre buzdít, és azt javasolja a felhasználóknak, ne próbálják megakadályozni az új firmware telepítését - emellett azt is kiemeli, a Harmony Hub nem rendelkezik hivatalos downgrade, azaz a korábbi firmware-verziók visszaállítását szolgáló funkcióval.

Egyelőre tehát úgy tűnik a Harmony Hubot külső API-kkal használók sajnos hoppon maradnak, annak ellenére, hogy sokan kifejezetten a helyi hozzáférés funkció miatt vásárolták meg a Logitech okosotthon-központját - még ha azt a cég nem is hirdette hivatalos lehetőségként. Nekik jelen állás szerint két lehetőségük marad, vagy a harmadik féltől származó API-ra támaszkodó okosotthon-kiegészítőiket cserélik le, vagy új okosotthon-központ után néznek, amely minden a házban használt termékkel képes együttműködni. Arra sincs sok reményük ugyanis, hogy a kérdéses okosotthon-eszközök a Logitech-től a közeljövőben hivatalos támogatást kapnának, a cég az Ars Technicának küldött nyilatkozata szerint ugyanis nem tervezi a támogatott készülékportfólió kiterjesztését, noha vizsgálja a lehetőségeket.

A cégnek bő egy évvel ezelőtt már volt hasonló, negatív visszhangot kiváltó lépése, mikor a Harmony Link támogatását szüntette meg. A 2011-ben megjelent, különböző otthoni elektronikai eszközök távirányítását okostelefonról is lehetővé tevő készülékek háttérinfrastruktúráját a gyártó azért állította le, mert idén márciusban lejárt az eszköz egyik műszaki tanúsítvány licence, amelyet már nem akart megújítani - mondván, erőforrásait inkább a Harmony Hubra fókuszálja. Akkor a felháborodás csitítására a cég először kedvezményt ajánlott a Link-tulajoknak Harmony Hub vásárlásánál, végül pedig ingyen osztott ki készülékeket a pórul járt felhasználóknak.

A mostani ügyben egyelőre nincs hasonló vigaszmegoldás a láthatáron, a cég úgy tűnik tartja magát a külső API-hozzáférés elvágásához, hiába panaszkodnak a felhasználók a cég fórumain.

a címlapról