Szerző: Habók Lilla

2018. december 21. 11:04

Egyszerűbb lesz a WhatsAppról indított csoportos videóhívás

Még mindig legfeljebb négy fő csatlakozhat a WhatsApp csoportos videóhívásaihoz, de legalább már nem egyenként kell behívni a beszélgetésbe a résztvevőket.

Véget vet a WhatsApp az eddigi körülményes gyakorlatnak, hogy a videóhívásokat először csak két személy kezdeményezheti, akik később behívhatnak másokat is a beszélgetésbe. Hanem hamarosan már eleve indíthatóak csoportos csevegések az összes résztvevő hívásával egy időben - írja a TechCrunch. Ehhez a felhasználóknak mindössze az adott csoporton belül a jobb felső sarokban megjelenő hívás ikonkra kell majd kattintania, majd eldönteni, hogy hang- vagy videóhívást szeretne indítani a csoportból kijelölt személyekkel. Másrészről pedig a hívásindítás felületére is felkerült egy új gomb, amellyel a csoportos hívásokat lehet kezdeményezni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A WhatsApp még viszonylag friss a csoportos videóhívások piacán, mivel csak július végén indította el a funkciót. Az előnyei közé tartozik, hogy a vállalat ennél a funkciónál is biztosítja a ponttól-pontig titkosítást, és hogy a cég ígérete szerint gyenge sávszélesség mellett is képes megbízhatóan teljesíteni - amire azért van nagy szükség, mivel a WhatsApp főleg a fejlődő országokra céloz, mint például India, Brazília vagy Uganda. Azonban a szolgáltatás mindig a leggyengébb kapcsolattal rendelkezőhöz illeszti az adott hívás minőségét, úgyhogy például nemzetközi hívások esetében érdemes ezt észben tartani.

Legnagyobb hátrányként viszont még mindig felróható a WhatsAppnak, hogy mindössze négy főben maximalizálja a beszélgetők számát, míg a többi konkurens megoldás ennél sokkal szélesebb kör számára is lehetővé teszi a videohívásokat. Ehhez képest az Apple FaceTime októbertől már egyszerre 32 személy beszélgetését tudja támogatni, a szintén a Facebook tulajdonában lévő Messenger pedig 50 főt is beenged egyszerre a videóhívásba.

whatsapp_csoportos_videohivas

Bár a WhatsApp is kiemelten törekszik a monetizációra az utóbbi időben, ezért már cégek is kapcsolatba léphetnek a felhasználókkal a felületen keresztül, de a csoportos videóhívás a 4 fős limitálással még mindig inkább csak a konzumer felhasználók közti kapcsolattartást szolgálja. Egyelőre nincs róla hír, hogy a vállalat a későbbiekben növelni a hívásban résztvevő felek maximális számát.

A funkciót pár héttel ezelőtt kezdte tesztelni a cég a béta felhasználók körében Androidon, mostantól iOS-en már a legfrissebb verziószámú hivatalos alkalmazásból is elérhetőek a konferenciahívás gombjai. Androidra a stabil változat viszont majd csak "pár hét múlva" érkezik, úgyhogy várhatóan talán januárban.

a címlapról