Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 11. 14:59

Teljesen elengedi az Android 4.0 kezét a Google

A Google Play Services nem támogatja tovább az Ice Cream Sandwich néven is ismert, mára az androidos telefonok kevesebb mint 1 százalékán dolgozó kiadást.

Elveszíti a Google Play Services támogatását az Android 4.0 azaz az Ice Cream Sandwich - ezzel a cég búcsút int a 7 éves rendszeren a 14-es és 15-ös API szinteknek. Az Android rendszer verzióit tekintve hagyományosan igen fragmentált, hosszú időbe telik míg egy-egy új kiadás komolyabb részt szerez magának a piacon a régebbiek pedig kifutnak, az Ice Cream Sandwich részesedése azonban egy ideje hajszálvékonyra, 1 százalék alá zsugorodott, így érthető, hogy a vállalat úgy döntött, elengedi a rendszer kezét.

A támogatás kivezetése tehát nem jön meglepetésként, főleg hogy azt a keresőóriás már 2015-ben megkezdte a rendszerhez tartozó frissítések elvágását a Chrome böngészővel, amelynek 42-es verzója volt az utolsó, amely hivatalosan eljutott a korosodó rendszerre. Most azonban a a Play Store és a különböző Google szolgáltatások API készletét implementáló Play Servicesen a sor, az Android alkalmazásboltjának Ice Cream Sandwich alatt futó kiadása nem frissíti a szolgáltatáscsomaghoz tartozó APK-t a 14.7.99-es verzión túl.

iccrm

A keresőóriás arra is kitér, hogy a Google Play Services SDK jelenlegi verzióihoz szükséges funkcionalitást az Andorid 4.0-s eszközök már tartalmazzák, ugyanakkor az új SDK komponenseknél már nem garantálható, hogy azok biztosítják majd a támogatást a 14-es vagy 15-ös API szintekig visszamenőleg. A továbbra is az immár elavultnak nyilvánított API szintekkel dolgozó fejlesztők tehát a későbbiekben is kiadhatják a termékeiket Ice Cream Sandwich-re, ugyanakkor az újabb SDK-verziókkal hamarosan valószínűleg build hibákba futnak majd bele.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google ennek megfelelően azt javasolja a fejlesztőknek, minimális támogatott API szintként a 16-ost állítsák be. Ezzel értelemszerűen a korábbi szintekkel dolgozó felhasználók nem kapják majd meg a frissítéseket, ugyanakkor az alkalmazás legutolsó, az adott elavult API szintre szabott verzióját továbbra is használhatják majd. Persze lehetőség van többféle APK kiadására is, eltérő API szint támogatással, ugyanakkor ezzel a fejlesztői közösségből valószínűleg kevesen élnek majd.

andrfrg

Már csak azért is, mert az immár kisiskolás korú Ice Cream Sandwich az összes androidos készülék alig 0,3 százalékán fut, a Google szerint ráadásul ezen modellek jelentős része nincs is már aktív használatban. A platform legnagyobb részéért a cég októberi számai alapján továbbra is a 2016-ban 7.0, illetve később 7.1-es verziószámok alatt megjelent Nougat felel, összesen 28,2 százalékot hasítva ki a tortából, amelyet a tavaly bemutatkozott Oreo követ, 23,5 százalékkal. A harmadik helyen a 2015-ös Android 6.0, azaz a Marshmallow áll, a maga 21,3 százalékával, de még a 2014-es Lollipop piacrésze is jelentős, 17,9 százalékkal. A legújabb, idén augusztusban megjelent Android Pie kiadás penetrációja egyelőre olyan kicsi, hogy nem is került fel az októberben kiadott listára, ami jól illusztrálja az Android fragmentációját, ami a platform egyik legkomolyabb Achilles-sarka - főként annak fényében hogy a rivális iOS szeptemberen kiadott 12-es főverziója már az aktív iPhone-ok és iPadek 70 (!) százalékán ott van.

a címlapról