Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 7. 09:30

Jól jöhet a telefonos piac szűkülése az AMD-nek és az Nvidiának

A csökkenő eladások miatt számottevő, 7 nanométeres gyártókapacitás szabadulhat fel a TSMC-nél. Ráugrik-e az AMD vagy az Nvidia a kínálkozó lehetőségre?

Csökkentették a TSMC 7 nanométeres eljárására épülő lapkáik megrendeléseit a nagy okostelefonos chipgyártók - állítja a Digitimes. A tajvani forrás szerint az Apple, a HiSilicon, illetve a Qualcomm is lejjebb csavarta a kívánt mennyiséget, így a jövő év első felében már nem lesz 100 százalékos a piac legfejlettebb technológiájára beállított gyártósorok kihasználtsága. Az óvatoskodásnak két oka lehet: az év első fele szezonális hatások miatt jellemzően gyengébb a gyártók számára, amivel párhuzamosan tovább zsugorodhat az okostelefon-piac. Az IDC szerint az előző negyedévben 6 százalékkal kevesebb készülék fogyott, amely számottevő, 355,2 millió darabos csökkenés a tavalyi évhez képest.

A Digitimes szerint ez váratlanul érintette a TSMC-t, melynek 7 nanométeres gyártósorai így csak 80-90 százalékos kihasználtsággal futhatnak az év első felében. A híresztelést egyelőre nem kommentálta a bérgyártó, legkorábban január közepén érkezhet hivatalos állásfoglalás, ekkor esedékes a következő prognózis publikálása. A 7 nanométeres igények esetleges csökkenése azért is lehet fájó a TSMC számára, mert a korábbi elvárások alapján ezen technológia már a forgalom 20 százalékáért felel. Hétpecsétes üzleti titok, hogy a bérgyártó mennyiért munkál meg piacvezető eljárásával egy 300 milliméteres wafert, az azonban borítékolható, hogy a tömegtermelésben lévő technológiák közül ez a legdrágább opció.

tsmc

Ez egyben azt is jelenti, hogy gyártósorok parlagon heverő 10-20 százaléka szabad szemmel jól látható kiesést eredményezhet a cég forgalmában. A bérgyártó vélhetően megpróbálja feltölteni a kialakult rést, amihez nagyjából 50 különféle chipdizájn áll rendelkezésre, korábban ennyi tape outról beszélt a cég 2018 végéig. Ezek között már egészen biztosan ott van az AMD is, amely Zen 2-alapú szerver- és kliensprocesszorait is a TSMC 7 nanométerével gyártatja. A felszabadult kapacitást esetlegesen kihasználva akár kicsivel előrébb is hozhatja a termékek rajtját az AMD, ami fegyvertény lenne az épp kapacitásproblémákkal küszködő Intellel folytatott versenyfutásban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem csak az AMD érdeklődhet a felszabadult kapacitás után. Az Nvidia mindeddig mélyen hallgatott 7 nanométeres terveiről, melynek egyik oka, hogy az elmúlt pár hónapban piacra került Turing GPU-k egyaránt a TSMC 12 nanométeres eljárásával készülnek. Ez ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy a palettáról még hiányzó legkisebb, TU107 kódnevű dizájn is 12 nanométeres lesz. A kis lapkaterület miatt az Nvidia viszonylag alacsony kockázat mellett próbálhatná ki a TSMC piacvezető eljárását, így szerezve értékes gyártási tapasztalatot a következő, minden bizonnyal már teljesen 7 nanométerre épülő szériájához.

a címlapról