Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 4. 08:00

Ellopták a Samsung hajlítható telefonokba szánt kijelzőtechnológiáját

Két kínai cég szerezhette meg az érzékeny adatokat, két embert még keresnek a hatóságok.

Ellopták a Samsung közelmúltban demózott hajlítható telefonkijlező-technológiáját, melyet aztán két kínai vállalat vásárolt meg - állítja a szenvedő fél koreai óriás egy nemrég indított perben. A cég szerint a "3D laminált" hajlítható OLED panel tervei egy alvállalkozón keresztül szivárogtak ki, amely a vádak szerint azt 14 millió dollárért adta el egy kínai cégpárosnak. Amennyiben a fentiek beigazolódnak, a kínaiak kifejezetten olcsón juthattak a technológiához, hiszen a Samsung szerint annak kifejlesztése nem kevesebb mint 6 évnyi munkába és 130 millió dollárba került.

Az ügyben eddig egyes források szerint 9, mások szerint 11 embert vádoltak meg, akik egy fedőcéget hoztak létre, kifejezetten a Samsung Display által birtokolt érzékeny adatok megszerzésére, két embert pedig továbbra is keresnek a dél-koreai hatóságok. A Bloomberg szerint valamikor idén május és augusztus között kiszivárogtatott információkat az elkövetők az említett kínai cégeknek adták tovább, ezzel értelemszerűen megsértve a koreai óriással aláírt titoktartási szerződést. A Samsung Display egyelőre csak annyit mondott az ügyben, megteszi a lépéseket szellemi tulajdonainak hatékonyabb védelmére.

samfold03

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Samsungnak ez kifejezetten fájdalmas, hiszen épp most készül - ha minden jól megy a piacon elsőként - hajlítható kijelzős okostelefont piacra dobni, ám versenyelőnyét nem őrizheti meg sokáig, ha technológiája már most kínai riválisok birtokában van. A hajlítható telefon prototípusát a cég egyébként idén november elején mutatta be fejlesztői konferenciáján, ahol kiderült, a készüléket egy 7,3 hüvelykes, félbehajtható panellel szereli fel, amely az eszközt összecsukva annak belsejébe kerül, a külső oldalra pedig a cég egy kis méretű 4,58 hüvelykes hagyományos kijelzőt tesz. A hajlítható OLED panel egyik fő különlegessége az egyedi borítás, amely egy pontosan nem megnevezett kompozit-polimerből készül és amely a Samsung szerint akár több százezer összehajtást is átvészel.

Noha korábban más cégektől is láthattunk hajlítható panellel operáló prototípusokat, eddig úgy tűnik, a Samsungé áll a legközelebb a piaci rajthoz: a Google a hajtogatható telefonok androidos támogatására vonatkozó blogposztjában arról beszélt, a készülék jövőre kerül a boltokba. A keresőóriás azonban azt is hozzátette, más gyártóktól is számíthatunk hasonló termékekre a következő év során, így a koreai vállalatnak különösen fontos az az időablak, amíg egyedülálló terméket tudhat magáénak a piacon - ez az ami most, a technológia kiszivárgásával rövidülhet.

a címlapról