Szerző: Habók Lilla

2018. december 3. 13:30

Véget vet a Nintendo a vitatott Creators Programnak

Mostantól már nem lehet újabb videókat feltölteni a Nintendo Creators Programba, hanem minden játékos maga monetizálhatja a tartalmait a videós platformokon. Azonban a videóknak hozzáadott egyedi értékkel is kell rendelkezniük.

December végével bezárja a Nintendo a hivatalosan 2015 óta működő Creators Programját (NCP), amely egészen idáig a nintendós videók monetizálhatóságát szabályozta. A program elvárta, hogy a játékosok a programba regisztráljanak és feltöltsék oda videóikat, mielőtt azt a YouTube-on közzétennék, legalábbis ha pénzt szeretnének érte kapni. Egyéb esetben a játékosok feltölthették máshová is a videóikat, de ekkor hirdetési bevételekből nem részesülhettek, mivel azt csak a Nintendo kapta.

A vállalat világosan leírta a partnerprogram feltételei közt, hogy a videók elkészítéséhez csak a saját tulajdonában lévő szellemi jogi tulajdon (például karakterek, képek) licencét adja oda kizárólag az adott videó elkészítéséhez, de ezzel nem ruházza át a jogokat. Azaz a YouTube az NCP számára fizette ki a feltöltött nintendós videók reklámbevételeit is, amelyből a vállalat 30 százalékot levetett, és az NCP oldalon követhető mértékű részesedést adott át az alkotóknak. A gyakorlat érthető módon vitatott volt a streamerek körében, akik csak a partnerprogramon keresztül, szigorú átnézés után monetizálhatták nintendós videóikat.

nintendo_ncp_youtube

Mostantól viszont a felhasználók már a Creators Program nélkül tehetik közzé felvételeiket, amennyiben azok megfelelnek a Nintendo szabályzatának, valamint az engedélyezett videós platformok, vagyis a YouTube, a Twitch, a Facebook és a Twitter feltételeinek. A közlemény szerint az új formában egyszerűbb lesz a nintendós tartalmakat magába foglaló videók megosztása és monetizálása, bár az új szabályzat azért továbbra is megköti valamennyire az alkotók kezét.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A Creators Program megszüntetésének bejelentésével együtt a Nintendo a szabályzatát is frissítette, amely innen elérhető. A leírás egy nagyon érdekes kitételt is tartalmaz, mely szerint a játékosok ezt követően sem monetizálhatják pusztán a Nintendo szellemi jogait, vagyis a kommentár nélküli streamelést vagy képernyőképeket, mivel ezeket a vállalat eltávolíttatja az oldalakról - bár a Nintendo rendszerfunkcióival (például Nintendo Switch-en Capture Buttonnal) készült felvételek maradhatnak.

Viszont a játékosok alapvetően csak olyan tartalmakat tölthetnek fel a videós platformokra innentől kezdve, amelyek a saját egyedi hozzáadott értéküket tartalmazzák, például videók közben hangalámondást, kommentárt alkalmaznak, akár Let's Play videók vagy élőközvetítések esetében. Továbbá a szabályzat szerint tiltott a kalózkodással szerzett szoftverek, és a még hivatalos megjelenés előtt álló játékok tartalmainak közzététele is. Tehát egyelőre a Super Smash Bros. Ultimate-ből sem szabat előzményeket közzétenni, ami a Nintendo Switch idén legjobban várt játéka, és a The Verge szerint a szabályzat mostani módosítása is annak köszönhető, hogy erről a játékról minél több tutorial, élővideó és egyéb felvétel készüljön.

A játékosok szempontjából mindenképp pozitív, hogy mostantól a teljes hirdetési bevételt megtarthatják, és a YouTube mellett más platformokon is közzétehetik tartalmaikat, még a megkötésekkel együtt is, ami sokkal kevésbé szigorú az eddigi rendszerhez képest. A Nintendo Creators Program már nem fogad új csatornákat vagy videókat, és már nem tekinti át a feltöltött, de még nem regisztrált videókat. A partnerprogram 2018 december végén szűnik meg hivatalosan, majd 2019. március 20-án kerül le teljesen a weboldal is a helyéről.

a címlapról