Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 30. 12:33

Megunta az Intel szerencsétlenkedését a Microsoft?

Pletykák szerint a Microsoft egy AMD processzorral szerelt Surface Laptop ötletét fontolgatja.

HIRDETÉS

Már akár jövőre megérkezhet az első AMD processzorral szerelt Surface Laptop - állítja a The Verge. A magazin forrásként a közelmúltban megjelent Beneath A Surface könyvre hivatkozik, mely szerint egyre feszültebb a viszony a Microsoft és az Intel között. Ennek egyik állítólagos oka, hogy korábbi ígéretével ellentétben a processzorgyártó mindeddig képtelen volt szállítani értékelhető mennyiségű és minőségű 10 nanométeres CPU-t. A The Verge forrása állítja, a Microsoft egyre türelmetlenebb, Redmondban már fontolgatják, hogy adnak egy esélyt az AMD jövőre érkező Picasso processzorának. A tervezőcég terminológiájában csak APU-nak hívott termékre építve egy Surface Laptop érkezhet valamikor a jövő év második felében.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Erre azonban egyelőre nem érdemes nagy tétben fogadni, az Intel legutóbbi ígérete szerint ugyanis jövő év második felében megérkeznek az első valamirevaló 10 nanométeres Core processzorok. A gyártó optimizmusának ellentmondanak az iparági pletykák, melyek egy korábbi része arról szól, hogy az Intel törölte útitervéből 10 nanométeres eljárását. Ezt a vállalat hevesen cáfolta, ugyanakkor a héten felröppent újabb pletyka szerint a jövő év második felében érkező, Zen 2-alapú asztali processzorok ellen is egy 14 nanométeres termékkel készül az Intel, mely alapján továbbra is távol lehetnek a 10 nanométeres Ice Lake CPU-k.

xbox_procKiterjeszti-e az Xbox-szal indult AMD-s beszállítói szerződést a Microsoft?

A The Verge megjegyzi, hogy a Microsoft már Surface Góból is ki akarta hagyni az Intelt. A redmondiak eredetileg ARM-alapú processzorral (vélhetően valamely Qualcomm Snapdragonnal) akarták szerelni az olcsó hibridet. Az ötlet hallatán az Intel heves propagálásba kezdett, minek eredményeképp végül egyes Pentium processzorai kerültek a Surface Gókba. Az egyelőre nem derült ki, hogy az Intelnek végül mivel sikerült meggyőznie egykori nagy szövetségesét. A szerződés nyélbe ütéséhez vélhetően nagyban hozzájárult, hogy egyelőre sem a Qualcomm Snapdragonok teljesítménye, sem pedig az ARM-ra optimalizált Windows 10 kiforrottsága nem érte el a piac által kívánt felhasználói élményhez szükséges szintet.

Végül, de nem utolsó sorban az sem zárható ki, hogy az ARM-os ötlet hallatán visszautasíthatatlan kedvezménnyel rukkolt elő az Intel. A vállalattól nem állnak távol az ilyen megelőző lépések, számos példa van arra, hogy kegyetlen stratégiát alkalmazva, a domináns, a piacot magának tartogató gyártó roppant agresszív (olykor illegális) módszerrel gátolta a konkurencia piacszerzését. Ennek tükrében nem kizárt, hogy az állítólagos AMD-s flörtje is csak arra szolgál, hogy a beszállítói szerződés újratárgyalásához kedvezőbb pozícióba hozza magát a Microsoft.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 17:44

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.