Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 26. 12:40

A Zen 2 ellen is Skylake magokkal mehet az Intel

A Comet Lake formájában egy újabb pótlék érkezhet a Coffee Lake és az Ice Lake közé.

Egy újabb 14 nanométeres pótlékról szóló hír ütötte fel a fejlét a HotHardware magazin hasábjain. A forrás szerint az Intel még egy kliensprocesszoros fejlesztést gyömöszölt be egyre zavarosabb 2019-es útitervébe. Az egyelőre pletyka szinten kezelendő hír állítja, a processzorgyártó egy Comet Lake kódnevű chippel is készül, amely a közelmúltban piacra került nyolcmagos Coffee Lake és a komoly késésben lévő Ice Lake közé ékelődik majd be. A processzor továbbra is az immáron bő három éve piacon lévő Skylake magra épülhet, amelyből a Coffee Lake-nél látottnál kettővel több, vagyis összesen 10 darab kerülne be a lapkába. Ez alapján a Comet Lake-et az ugyancsak jövő évre datált Matisse ellenfelének szánhatja az Intel, ami az AMD Zen 2 magokra épülő 7 nanométeres asztali processzora lesz.

A Comet Lake létjogosultságát egyrészt épp ez, vagyis a konkurens jövőre érkező terméke adhatja. Utóbbi vállalat még november elején lebegtette meg csőben lévő mikroarchitektúráját, amelytől optimális esetben akár 25 százalékos IPC növekedés is várható, a fejlesztésekből kevesebbet profitáló kódok esetében pedig értelemszerűen ennél alacsonyabb lehet a gyorsulás mértéke. Ez valószínűleg már elég lesz ahhoz, hogy a PC-s környezetben előforduló alkalmazások döntő többségében sikerüljön befogni, vagy akár meg is előzni azonos órajel mellett az Intel Skylake magját. Ehhez csapódhat hozzá, hogy az AMD borítékolhatóan növelni fogja a magszámot. A napvilágot látott nyolcmagos chipsetek alapján akár 16 darabra is emelheti a végrehajtók számát a tervezőcég, ám első körben ennél vélhetően alacsonyabbra, 10 vagy esetleg 12 magra lőheti be a csúcsmodell értékét az AMD. Magszám, IPC, illetve órajel szempontjából várhatóan nem lesz tetemes lemaradása a Comet Lake-nek, azonban a gyártástechnológiai eltérést is latba vetve az AMD oldalára billenhet majd a mérleg.

intel_cfl_r

Az Intel fejlesztésének egyik oka ugyanis épp ebben a keresendő, a Comet Lake jobb híján a 2014 óta alkalmazott 14 nanométeres csíkszélességen készülhet. Az immár több mint 4 éve futtatott technológia leváltására hivatott 10 nanométer várhatóan nem áll majd készen tömeggyártásra jövő év végénél korábban. Ennek oka, hogy a fejlesztés során túlságosan ambiciózus paramétereket célzott meg az Intel, melyeket a fejlesztőcsapat képtelen volt teljesíteni. A júniusban leköszönt Brian Krzanich elmondása szerint a 10 nanométerhez 2,7-es skálázódási tényezőt határozott meg a cég, vagyis ennyivel nőtt volna a tranzisztorsűrűség a 14 nanométerhez képest. Ez agresszívabb, mint korábban, a 14 nanométer például csak 2,4-es tényezőt hozott, a versenytársak pedig sokkal lazább, 1,5-2 körüli tényezőkkel dolgoznak. Márpedig az igencsak agresszív megközelítés már 14 nanométeres is nehézségeket okozott, a bérgyártók korabeli lemaradása miatt azonban ez csak kisebb fejfájást jelentett az Intelnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az elmúlt években azonban mind a TSMC, mind pedig a Samsung jelentősen rákapcsolt a félvezetős technológiák fejlesztésére. Bár közvetlenül egyik bérgyártó sem jelent veszélyt az Intelre, a konkurens AMD (és az Nvidia) egyes termékeit a szóban forgó két vállalat élvonalbeli technológiáira építi. Az Intelnek többek között ezért sincs vesztegetni való ideje, a pár éve még rendkívül kényelmes helyzetben lévő vállalat kénytelen valamilyen válasszal készülni a korábban már többször eltemetett versenytárs terveire. Ennek egyik újabb szülöttje lehet a Comet Lake, amelynek jelen állás szerint tartania kell majd a frontot a félresiklott 10 nanométerre épülő Ice Lake megérkezéséig.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról