Szerző: Habók Lilla

2018. november 28. 13:17

Változtat a YouTube a saját gyártású tartalmak közreadásán

Teljes stratégiai váltásra készül a YouTube a saját gyártású tartalmakkal kapcsolatban. Eddig a filmek, sorozatok, influencerekkel készült műsorok főleg a YouTube Premium előfizetéssel voltak elérhetők. Várhatóan 2020-ra viszont globálisan bárki megtekintheti majd azokat ingyenesen, de reklámokkal együtt.

Nagy átalakítást tervez a YouTube a saját gyártású tartalmainak, úgy mint filmjeinek, dokumentumfilmjeinek, sorozatainak, élő műsorainak megjelentetésében. Eddig ugyanis a tartalmakat többségében a YouTube Premium (korábban YouTube Red) előfizetésen keresztül lehetett elérni, ami havi 12 dolláros árával sokkal kevésbé tűnik jövedelmezőnek a konkurensekhez képest (bár magába foglalja a reklámmentes és offline youtubozást is), ráadásul például Magyarországról el sem érhető. A Hollywood Reporter és a Variety most viszont arról számolt be, hogy a cég megszünteti a YouTube Premiumot és fokozatosan áttér a tartalmai ingyenes, reklámokkal tűzdelt változatának közzétételére.
 
Az átalakítás során az elkövetkező időszakban párhuzamosan lesznek majd elérhetőek a fizetőfal mögötti tartalmak és a reklámokkal együtt ingyenesen nézhető műsorok. Az előfizetők az átmeneti időszakban előnyt kapnak majd a tartalmak megtekintésre, mielőtt azok ingyen is megtekinthetők lennének. Így előbb érkezik majd a Premium előfizetők számára 2019-ben például a Step Up: High Water táncos film vagy a Kobra Kai második évada. 2020-tól viszont már teljes lesz az átalakulás, és elméletileg globálisan mindenki elérheti majd reklámokkal együtt ingyenesen is a YouTube saját gyártású tartalmait. Tehát két év múlva akár a magyar felhasználók is megnézhetik majd Demi Lovato új dokumentumfilmjét, ha szeretnék.
 
youtube_premium_magyarorszag
 
A YouTube Premium nem elérhető hazánkból, de az ingyenes tartalmak elvileg globálisak lesznek
 
A vállalat szóvivőjének indoklása szerint az ingyenesen megtekinthető tartalmakkal sokkal nagyobb közönséget lehet elérni, ami eleve több YouTube influencernek ad megjelenési lehetőséget. Ez utóbbi a videós platform számára külön előnyöket jelent, hiszen a YouTube segítségével ismertté vált videobloggerek állandó tartalmakat és nézőket hoznak a felületre, amit a "házon belül nevelt" hírességek főszereplésével készült filmekkel, valóságműsorokkal még jobban lehet majd népszerűsíteni. Továbbá a szélesebb közönséget elérő műsorokkal a hirdetők jobban eljuthatnak a célközönségükhöz, és több alkalmuk lesz megbízható tartalmakkal kapcsolatban reklámozni, mint ahogy azt már a "videotékából" kölcsönözhető filmek ingyenessé tétele kapcsán is megjegyeztük.
 

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Jól látható, hogy a YouTube stratégiailag felmérte, hogy a saját gyártású tartalmaiba nem szeretne olyan mértékű pénzt invesztálni mint a konkurens Netflix, Hulu vagy az Amazon. Míg a versenytársak folyamatosan az évi több milliárd dolláros filmes beruházásokról számolnak be, nem csak az Egyesült Államokban, hanem egyre több régióban, addig a YouTube "néhány száz millió dolláros" költségkeretből gazdálkodik.
 
Bár a Google-nek sem okozna nagy problémát a saját gyártású tartalmakra fordított összeg növelése, de ezek szerint nem ezen a piacon szeretne versenyezni. A YouTube így is fontos pozícióban van a zenei vagy akár a gaming tartalmakban, másrészt pedig a videobloggerek a videós platformon váltak ismertté, és folyamatosan hozzák a nézőkkel együtt a hirdetőket is - a főszereplésükkel készült hosszabb tartalmak készítése is így különösen fontos lesz a videós platform számára. A fizetőfal helyett a hirdetések előtérbe tolása pedig szinte természetes lépésnek tűnik a hirdetésekben egyébként is jelentős előnyben lévő Google-nek.
a címlapról