Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 28. 08:00

Soha nem volt még ilyen olcsó az SSD

Történelmi mélyponton az SSD-k ára, már bőven 30 000 forint alatt van az 500 gigabájtos NAND-alapú meghajtók ára.

Történelmi mélypontra zuhant az SSD-k ára, egyes modellek elérték a gigabájtonkénti 10 centes szintet. A Tom's Hardware példaként a 2 terabájtos Crucial MX500-at hozza fel, mely nettó 209 dollárért vásárolható meg az Egyesült Államokban. Bár az adók és a vám miatt idehaza lényegesen drágább a szóban forgó modell, az áresés a magyar piacon is tetten érhető. Az 500 gigabájtos SSD-kből már 30 000 forint alatt is találni megfelelő kínálatot, amennyiben pedig a tendenciát semmi sem zavarja meg, úgy a következő hónapokban tovább folytatódhat az árak mérséklődése.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A PC-khez készített konzumer meghajtók árazása az elmúlt nagyjából 1 év során mély zuhanáson ment keresztül, nem ritka az 50 százalék körüli csökkenés sem. Az év elején bemutatkozott, nettó 150-170 dolláros árcímkével rajtolt 500 gigabájtos Samsung 860 EVO-t már 70 dollár körül is meg lehet vásárolni az Egyesült Államokban. A szóban forgó SATA csatolós modellért idehaza nagyjából bruttó 27 000 forintot kérnek, ami körülbelül fele a január végi 57 000 forintos összegnek.

ssd_price

Amennyiben a következő hónapokban nem szól közbe semmilyen váratlan, a gyártást vagy a piaci igényeket számottevően befolyásoló tényező, akkor tovább folytatódhat az SSD-k (illetve a NAND chipek) árának mérséklődése. Ennek egyik oka, hogy a gyártók jól állnak a 64/72 rétegű 3D NAND-ok termelésének felfuttatásával, egyes szereplők pedig már a még nagyobb kapacitássűrűséget biztosító (és egységnyi kapacitást olcsóbban kínáló) 96 rétegű chipek gyártását is megkezdték. Ugyancsak az árak mérséklődését segíti a cellánkénti négy adatbit tárolására képes QLC NAND-ok terjedése. Az Intel már piacra dobta első QLC-s meghajtóját, iparági pletykák szerint pedig hamarosan a piacvezető Samsung is előáll saját fejlesztésével.

Az árak mérséklődése egybevág a DRAMeXchange júliusi prognózisával. A memóriatőzsde korábbi kimutatása alapján az év első felében számottevően csökkent az SSD-k főkomponensének is számító NAND chipek, illetve az arra épülő SSD-k ára. A DRAMeXchange ezzel párhuzamosan azt jósolta, hogy az év harmadik és negyedik negyedévében sem nő a NAND-okra irányuló kereslet, amely a mélypontra zuhant árak alapján beigazolódott.

a címlapról