Szerző: Habók Lilla

2018. november 28. 09:36

Saját gépi tanulásos kurzusait tette közzé az Amazon

Úgy döntött az Amazon, hogy a gépi tanulásos tananyagainak ingyenes közzétételén keresztül próbálja népszerűsíteni az AWS kapcsolódó szolgáltatásait a fejlesztőknek.

Bejelentette az Amazon, hogy mostantól a fejlesztők a vállalat saját munkatársainak szánt gépi tanulásos kurzusain keresztül is képezhetik magukat, nagyrészt ingyenesen. A Machine Learning University több mint 30 különböző digitális kurzust tartalmaz 45 órányi anyaggal, videókkal, gyakorlati feladatokkal és dokumentációkkal. A tananyagok négy fő csoportnak szólnak, a fejlesztőkön kívül adatkutatóknak, adatplatform mérnököknek és üzleti döntéshozóknak - írja Dr. Matt Wood, a vállalat mesterséges intelligenciával foglalkozó igazgatója a Re:Invent konferencia alkalmából. A felhasználók már az oldal megnyitásakor választhatnak, hogy milyen "tanulási útvonalat" szeretnének bejárni, amelyhez az Amazon összegyűjti az elvégzendő kurzusok optimális sorrendjét.

A kurzusok nyilvánvalóan az AWS Cloudra épülnek, ezen belül pedig minden egyes tananyag az alapokkal kezdődik, amely többek közt tisztázza a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a mély tanulás lényegét és különbségeit. Majd pedig a kurzuson a tanuló a gyakorlatból vett példák és a mindennapi munka felé halad, amely bemutatja, hogy az Amazonnál rendszerint milyen feladatokat kell megoldani a fejlesztőknek - mivel ez eredetileg a vállalatnál használt belső tananyag. Ennek részeként például találkozhat a felhasználó a szállítás útvonalának optimalizálásával vagy akár az IMDb adatai alapján a filmes díjátadó nyeremények megjósolásával.

amazon_machine_learning_fejlesztoknek

Tanulási útvonal fejlesztőknek a Machine Learning University rendszerben

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A közlemény szerint a kurzusok segítenek megérteni a jó gyakorlatokat, és bemutatják hogyan lehet elkezdeni a munkát az AWS gépi tanulásos szolgáltatásain keresztül, úgy mint az Amazon SageMaker, a AWS DeepLens, az Amazon Rekognition, az Amazon Lex, az Amazon Polly és az Amazon Comprehend. A vállalat szándéka érthető módon, hogy a fejlesztők lehetőség szerint az Amazon megoldásait vegyék igénybe a gépi tanulásos feladatok megoldásakor, és ezért éri meg a cég számára ingyenesen elérhetővé tenni a belül kifejlesztett tananyagokat. Másrészt pedig elképzelhető, hogy a vállalat esetleg a kurzuson keresztül próbál majd toborozni új munkaerőt a gépi tanulási megoldásaihoz. Korábban láthattuk egyébként, hogy az Amazonnál sem minden kapcsolódó fejlesztés alakul a várakozásoknak megfelelően, és pont a toborzás automatizáló megoldás vallott kudarcot, mivel következetesen mindig a férfiak felvételét részesítette előnyben.

Ezzel párhuzamosan az Amazon az új AWS Certified Machine Learning - Specialty tanúsítvány típust is bejelentette, amellyel "a fejlesztők bizonyíthatják a tudásukat" legfőképpen a munkaadók felé. A vizsga elvégzéséhez a rendszerben egy külön olyan útvonal is elérhető, amit a tanúsítvány megszerzéséhez szükséges ismereteken viszi végig a fejlesztőket, beleértve többek közt a gépi tanulásos biztonság, a chatbot kommunikáció, a gépi látás és a természetes nyelvi feldolgozást alkalmazó gépi fordítás ismereteit.

A digitális kurzusok alapvetően ingyenesen elérhetőek a Machine Learning University oldalán keresztül, azonban a gyakorlati feladatok során használt amazonos szolgáltatásokért fizetni kell. Továbbá a képzést követően a vizsgák elvégzése is pénzbe került, de az Amazon közlése szerint ez "limitált ideig" féláron elérhető.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról