Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 20. 16:34

Desktop virtualizációs startupot vásárolt a Microsoft

A Microsoft az FSLogixot akvirálta desktop virtualizációs szolgáltatásainak további fejlesztéséhez.

Felvásárolta a desktop virtualizációs fejlesztésekkel foglalkozó FSLogixot a Microsoft. Az akvizíció annak tükrében nem számít meglepetésnek, hogy a két fél néhány hónapja már kvázi hivatalosan is együtt dolgozik a virtuális Windows desktop felhős szolgáltatáson. A FSLogix a Citrix, a Liquidware, illetve a ThinPrint mellett azon közel egy tucat cégek egyike, amelyek third-party megoldást kínálnak a Microsoft desktop virtualizációjához. A redmondi vállalat szerint az akvirált cég fejlett alkalmazás provisioning platformjával csökkenthetőek a virtualizált asztalhoz szükséges különféle erőforrások, amivel végeredményben javítható a felhasználói élmény.

Randy Cook, az FSLogix egyik alapítója és technikai igazgatója szerint a felváráslás kézenfekvő lépés volt a Microsoft részéről, hisz a két fél az FSLogix 2013 alapítása óta szorosan együtt dolgozott. Cook szerint a sikeres kooperáció során nyilvánvalóvá vált, hogy a cégek közös célokért, vagyis a minél jobb desktop virtualizációs élmény létrehozásán dolgozik. A redmondiak számára elsősorban az Office 365 jelentheti a felvásárlás mögött húzódó motivációt, az irodai szoftvercsomag ugyanis negyedévek óta dinamikus növekedést produkál, a gyarapodásnak pedig kisebb-nagyobb lökést adhat a virtualizált elérés lehetősége.

FSLogix

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft még szeptemberben jelentette be Azure-alapú Windows Virtual Desktop szolgáltatását, amely több useres Windows 10 felhasználás mellett az Office 365 ProPlus támogatással is rendelkezik. A szolgáltatás számos asztali munkakörnyezetet futtat virtuális számítógépként a Microsoft Azure felhős adatközpontjaiban elhelyezett szervereken. A végfelhasználók saját testre szabott virtuális számítógépüket a cégen belülről illetve akár kivülről is elérhetik egy megfelelő kliensgép segítségével. A redmondi vállalat ígérete szerint felhőalapú fejlesztésével biztonságosan, illetve könnyen és villámgyorsan hadrendbe állíthatóak, valamint skálázhatóak Windows és Office munkakörnyezetek.

A gyors és könnyű jelzőket vastagon kiemelte a Microsoft, hisz bár a különféle virtualizált megoldások számos forgatókönyvben jelenthetnének optimális megoldást, az olykor komplex és így költséges kivitelezés akadályt görgethet alkalmazásuk elé. A desktop virtualizáció egyik nagy előnye az egységes, központosított felügyelet. Egy nagyvállalat esetében ez nem elhanyagolható, hiszen a fiókirodák IT-személyzete így néhány főre csökkenhet, akik a helyi hálózatot és a hardvereket tartják karban, a szoftverkörnyezet üzemeltetése pedig összevonható. Az adatbiztonság sem mellékes szempont: a virtuális infrastruktúra esetében az információ egy jól védett adatközpontban tárolódik, a felhasználónál csupán egy egyszerű kliens található, ami minimalizálja egy bármilyen biztonsági incidens során fennálló kockázatot.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról