Szerző: HWSW

2018. november 19. 08:54

Adatkezelők a Facebook rajongói oldalak üzemeltetői?

Komoly hivatkozási alapot teremthet az egész Európai Unió területén a Németországban indult vizsgálat a Facebook rajongói oldalak üzemeltetőinek adatkezelési kötelezettségeivel kapcsolatban.

A Berlini Adatvédelmi és Információszabadsági Megbízott november eleje óta meghallgatásokat folytat a berlini tartományi kormány, a politikai pártok, valamint egy sor vállalkozás és szervezet (köztük szászországi kereskedelmi, kiadó- és pénzügyi vállalkozások) vonatkozásában. A meghallgatások tárgya a kormányhivatalok és szervezetek által üzemeltetett úgynevezett Facebook Fanpage-ek (rajongói oldalak) adatvédelmi helyzete és ezek jogi háttere.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vizsgálat alapja az Európai Bíróság 2018. június 5. napján meghozott ítélete, amely szerint a Facebook Fanpage-ek üzemeltetői közös adatkezelőnek minősülnek, a Facebook-kal együtt, és ezáltal együttesen felelnek a látogató személyek adatainak kezeléséért adatvédelmi szempontból - olvasható a múlt héten megjelent közleményben. A német Szövetségi Független Adatvédelmi Felügyeleti Hatóságok Konferenciája 2018 szeptemberében egyértelműsítette, hogy a Fanpage-üzemeltetők ilyen módon a közös adatkezelés miatt kötelesek szavatolni a felelősségi körükbe tartozó adatkezelés jogszerűségét, és ennek igazolása is az ő feladatuk és felelősségük.

A Facebook 2018. szeptember 11. napján egy kiegészítő megállapodást tett közzé, amely hivatkozik a közös felelősségre. A berlini adatvédelmi és információszabadsági megbízott azonban kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Facebook által eddig - a közzétett kiegészítő megállapodással is összefüggésben - rendelkezésre bocsátott információk elégségesek lennének ahhoz, hogy a rajongói oldalak látogatói számára elégséges tájékoztatást lehessen adni az adataik kezeléséről.

berlin_dsgvo

Németországban így jelenik meg a Facebook adatkezelési szabályzata

A meghallgatásokkal kapcsolatos kérdéseket a berlini adatvédelmi és információszabadsági megbízott közzétette a honlapján. A megbízott hangsúlyozta, hogy a rajongói oldalak üzemeltetői, és mindazok, akik ezen oldalak üzemeltetéséből profitálnak, fel kell hogy vállalják adatvédelmi felelősségüket, és nem mentesülhetnek azáltal, hogy ez alól a felelősség alól - másokra hivatkozással - megpróbálnak kibújni.

Az eljárás akár a Facebookra magára is komoly következményekkel lehet, hiszen az az adatvédelmi megbízott indította, akinek illetékességi körébe Németország legjelentősebb kiadói, bankjai és közintézményei tartoznak - egy esetleges, itt tett megállapítás ha jogi értelemben nem is, de a gyakorlatban iránymutató lehet egész Németországra, és komoly hivatkozási alapot teremthet az egész Európai Unió területén.

A szerző dr. Muraközi Gergely, a Dr. Bakos – Dr. Smied – Dr. Muraközi Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról