Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 15. 09:30

Az Asusnak is fáj az Intel ellátási problémája

Az Asus vezérigazgatója szerint az előzetesen vártnál tovább tart majd a processzorhiány.

Még a jövő év második negyedévében is folytatódhat az Intel ellátási problémája - állítja Jerry Shen, az Asus elnök-vezérigazgatója. A tajvani vállalat saját bőrén érzi a processzorgyártó problémáját, elegendő CPU híján ugyanis kevesebb alaplapot vásárolnak, amely valamelyest rányomja bélyegét a piacvezető cég pénzügyi teljesítményére. Emellett az USA és Kína közötti kereskedelmi háború sem kedvez az Asusnak, illetve a notebookok piacán tapasztalt egyre éleződő konkurenciaharc is nehezíti a gyártó helyzetét. Mindezek hatására már nem számol növekedéssel az idei utolsó negyedévre a cég, a PC-piacon stagnálásra, a komponensek piacán pedig nagyjából 5 százalékos csökkenésre van kilátás.

A Digitimesban megjelent nyúlfarknyi megszólalásban Shen megerősíti, hogy az Intel csak felsőkategóriás processzorokból, Xeonokból és Core i7/i9 termékekből képes nagyjából elegendő mennyiséget szállítani, belépőszintű CPU-kból nagyon szűkös a kínálat, mely helyzet a vezérigazgató szerint akár jövő nyárig sem változhat érdemben. Ez némileg ellentmond a korábbi, hivatalosan nem megerősített híreknek, mely szerint jövő év első negyedévében normalizálódhat a processzorellátás. Ennek értelmében néhány hónapig még biztosan szűkös lesz a belépőszintű és középkategóriás CPU-k kínálata, ami a vásárlók egy számottevő részét tarthatja vissza a vásárlástól. Ez értelemszerűen kevesebb eladott alaplapot, illetve egyéb más komponenst (pl. videokártya) jelenthet, ami az Asus egyik fő bevételi forrását jelenti.

asus

Elsőként szeptemberben látott napvilágot, hogy az Intel nemes egyszerűséggel kifutott 14 nanométeres gyártókapacitásából. Ennek oka, hogy nagyjából egy időben nőtt meg minden fronton a 14 nanométeres lapkák iránti igény, miközben az immár négy éve futtatott gyártástechnológia tehermentesítésére (is) hivatott 10 nanométer kihozatala a vártnál csak sokkal lassabban javul. Ez az asztali kliensprocesszorok esetében olykor 20-60(!) százalékos áremelkedést eredményezett. A termékpalettát szemlélve nem meglepő, hogy csúcsra vannak járatva a gyártósorok, a vállalatnak ugyanis szinte az összes processzorát, az új generációs lapkakészletek egy részét, valamint a pár hete megjelent iPhone-ok rádiós modemeit is 14 nanométeren kell termelnie, ez utóbbit több tízmilliós darabszámban.

A kereskedelmi háború sem segít

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Shen ugyancsak negatív befolyásoló tényezőként említi USA és Kína közötti kereskedelmi háborút. A vállalat számára fontos piacot jelentő távol-keleti országban, valamint például Oroszországban és Indonéziában, illetve más fejlődő országokban is sokat romlott a helyi pénz értéke, ami növelte az Asus kiadásait. Mindezek hatására a harmadik negyedévben 43 százalékkal 108 millió amerikai dollárra csökkent a tajvani vállalat nyeresége, a három lezárt negyedévet tekintve pedig 39 százalékkal 227 millió dollárra mérséklődött a nyereség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról