Szerző: Habók Lilla

2018. november 15. 16:09

Sok akadály nehezíti a nagyvállalat-startup együttműködést

Sok startup és nagyvállalat látná az előnyeit az együttműködésnek, de rengeteg nehézségbe ütköznek, ami miatt közép-kelet európai régió cégei alig látnak példát a kívánt közös munkára.

A nagyvállalatokkal együtt dolgozó startupok hitelt szerezhetnek a nevüknek, míg a nagyobb cégek a startupok segítségével serkenthetik a vállalaton belüli innovációt - derült ki a CEE Ecosystem Summit résztvevői körében készített felmérésből is, amelynek eredményeit a CEE: The resourceful region tanulmány foglalja össze, kiegészítve más szakmai anyagok adataival. A rendezvényen a 2017-es közép-kelet európai startup verseny, azaz a CESA döntősei, partnerei, zsűritagjai, befektetői és további meghívottjai gyűltek össze (nagyjából 150-en), hogy közösen gondolkodjanak a startupok jelenlegi régiós helyzetéről és jövőjéről, amelynek egyik fontos eleme a nagyvállalati együttműködés.

A jelenlévő nagyvállalatok képviselőinek 80 százaléka szerint a startupok és vállalatok közötti együttműködés kifejezetten pozitív hatással van a versenyképességre, míg a startupok képviselőinek 77 százaléka gondolta ugyanezt. Azonban hiába érzik mindkét cégtípus képviselői fontosnak a közös munkát, mégis a jelenlévő tíz közép-kelet európai régiós ország (köztük Magyarország) képviselői közül a startupok 28 százaléka, míg a nagyvállalatok 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a saját országában jónak vagy kiválónak mondható a kettő közötti együttműködés.

cee_summit_felmeres

A CEE Ecosystem Summit résztvevőinek meglátása

Több problémát is fel lehet sorolni, hogy miért nem valósul meg a vágyott közös munka. Egyik legfontosabb eleme, hogy a két cégtípus eltérő időskálán mozog. A vállalati döntéshozatali folyamatok néhány hónaptól kezdve akár egy évig is eltarthatnak, ami egy startup esetében egy teljes élethossz is lehet. Ezenkívül az üzleti tevékenység egyéb módjai, például a szerződések is jelentősen különböznek egymástól a két típus esetében, mivel a vállalatok a különböző biztonsági és személyes adatvédelmi előírások miatt hosszadalmas leírásokat készítenek. A startupok viszont nehezen értik meg hogyan lehet végigmenni a vállalati folyamatokon, és értéket teremteni a partner számára. Összességében a CEE Ecosystem Summit résztvevői túlnyomórészt egyetértettek, hogy a két fél között közvetítő harmadik fél megbízására van szükség, hogy együtt tudjanak dolgozni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A különböző régiós cégek szerint a bizalom és az egyértelműség a kulcs az együttműködéshez. A vállalatok jobban kommunikálhatnák, hogy milyen üzleti problémára keresnek megoldást, amelyen a startupok segíthetnek. Továbbá a résztvevők szerint szükséges lenne egy olyan jogi keretrendszer megalkotása, amely egyszerűsítené a kooperációt, mint például szabványos iparági legjobb gyakorlatok létrehozása az együttműködéshez vagy a startup kiválasztási folyamathoz. Az induló cégek pedig részt vehetnének a vállalatok célzott mentori programjain és bootcampjein, hogy jobban megértsék a vállalati kihívásokat és folyamatokat.

A régiós cégek szerint az akcelerátor-programok juthatnak kulcsszerephez, mint ahogy az IVSZ Menta konferencia kapcsán is írtunk róla, mivel a pénzen kívül másfajta fontos támogatást is nyújthatnak a termékfejlesztéshez, segíthetnek a piacra lépési stratégia kidolgozásában vagy a partneri hálózat kiépítésében. A tanulmány a magyarországi MKB Fintechlabot és a Telenor akcelerátorát hozza példaként, amelyek a nemzetközi ügyfélkörükhöz és partnerhálózatukhoz is elérést adnak, továbbá sandbox környezetet is biztosítanak a teszteléshez. A tanulmány szerint maguk az akcelerátorok is tisztában vannak saját kulcsszerepükkel, hogy elérjék a vállalatok és a startupok közti együttműködést.

a címlapról