Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 14. 13:14

Nagy előrelépést kínál az Intel második USB-s AI-gyorsítója

A Movidius felvásárlásából született Intel Neural Compute Stick 2 az előd tempójának nyolcszorosára képes.

Bemutatta második generációs USB-s AI-gyorsítóját az Intel. A Neural Compute Stick 2 (vagy NCS 2) néven piacra kerülő termék a két éve felvásárolt gépilátás-nagyágyú, Movidius hagyatékából született. Myriad X (MA2485) processzorra épülő apró külső eszközt kisebb gépi tanulásos fejlesztések prototípusgyártásához, teszteléséhez, illetve finomhangolásához szánja az Intel. A gyártó szerint a helyben, akár bármilyen hálózati kapcsolat (vagy felhő) nélkül is végezhető különféle munkálatok lényegesen gyorsabban készülhetnek el az NCS 2-vel, amely szélsőséges esetben az előd tempójának akár nyolcszorosát is nyújthatja igen baráti, mindössze nettó 100 dolláros összegért cserébe.

Az USB-s stick alapját a már említett Myriad X VPU (Vision Processing Unit) adja, mely több szempontból is komoly előrelépést jelent az előd Myriad 2-höz képest. A chip változatlan CPU-magszám (két darab LEON4) mellett harmadával több, összesen 16 darab 128 bites SHAVE végrehajtóegységet kínál. Ennél lényegesen nagyobb ugrást szolgáltat az átdolgozott gépi tanulásos gyorsító. A végrehajtók mellé társított dedikált áramkör ugyanis az előd hasonló egységénél tízszer nagyobb, kereken 1 TFLOPS-os nyers számítási kapacitásra képes. Mindezzel a TSMC 16 nanométeres gyártástechnológiáján készülő Myriad X 4 TOPs tempót produkál, amely bár töredéke a nagy GPU-s gyorsítók (pl. Tesla) kapacitásának, cserébe a rá épülő Intel eszköz sem komolyabb hűtést, sem pedig extra tápellátást nem igényel, az NCS 2 beéri az USB csatolón keresztül elérhető néhány wattal.

02:01
 

Develop AI at the Network Edge with Intel® Neural Compute Stick 2 | Intel Software

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kis méretnek, a szerény disszipációnak, illetve a szabvány USB csatlakozásnak hála Neural Compute Stick 2 számos klienshez társítható, legyen szó szinte bármilyen PC-ről vagy edge eszközről. Operációs rendszerek szempontjából egyelőre az Ubuntu 16.04.3 LTS (64 bit), a CentOS 7.4 (64 bit), illetve a Windows® 10 (64 bit) támogatott, a gépi tanulásos keretrendszereket tekintve pedig a népszerű TensorFlow és a Caffe szerepel az Intel listáján.

Az NCS 2-t fejlesztő Movidiust még 2016 szeptemberében vásárolta fel az Intel. A Google Project Tango kezdeményezéséből megismert cég elsősorban gépi látásra szakosodott. A cég fő erősségét VPU (Vision Processing Unit) platformja jelenti, melynek ernyője alatt a vállalat már több, kifejezetten gépi látásra kihegyezett chipet is bemutatott. Ezek például drónokban és VR eszközökben is helyet kaptak, ám ahogy az NCS 2 is mutatja, a lapkákban lapuló számítási kapacitásnak hála szerényebb teljesítményű gyorsítók is építhetőek Myriad processzorokra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról