Szerző: Asztalos Olivér

2018. szeptember 4. 15:59

Hamarosan megvillanthatja összehajtható okostelefonját a Samsung

A Samsung novemberi fejlesztői konferenciáján mutatkozhat be az összehajtható okostelefon első verziója.

Hamarosan megmutathatja első összehajtható okostelefonját, vagy legalábbis annak prototípusát a Samsung. A CNBC információi szerint a készülék a vállalat novemberi fejlesztői konferenciáján kerülhet színpadra. Az egyelőre homályos, hogy piacképes termékről, vagy csupán a fejlesztési folyamat egyik előrehaladott állomásáról hull majd le a lepel, mindenesetre valamit biztosan felvillant majd a Samsung. Ezt maga a vállalat vezérigazgatója, DJ Koh hintette el, aki rébuszokban csupán annyit közölt, hogy a titokzatos eszköz fejlesztési folyamata rendkívül komplikáltnak bizonyul(t), komoly kihívás elé állítva óriási erőforrásokkal és hatalmas szellemi tőkével rendelkező konglomerátumát.

Ez utóbbit támaszthatja alá, hogy a Samsung már nagyjából 2012 óta, azaz legalább hat éve kísérletezik hajtogatható OLED kijelzővel, amely fejlesztési folyamatból mindeddig nem sikerült összerakni a hőn áhított összehajtható készüléket. Az iránnyal egyébként nincs egyedül a dél-koreai vállalat, amely mellett többek között a Lenovo és az LG is dolgozik hasonló megoldásokon. Előbbi elsősorban okostelefon és tablet formájában kamatoztatná majd a munkálatok eredményeit, utóbbi pedig televíziós palettáját próbálja felrázni a hajtogathatósággal.

01:43
 

2014 Samsung Flexible OLED Display Phone and Tab Concept

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kihívások nagyságaira a Microsoft Andromeda projektje mutathat rá, amelyet a legutóbbi pletykák szerint már el is engedett a redmondi vállalat. Ahogy a HWSW még július elején megírta, Mary Jo Foley a ZDNet Microsoft-téren hagyományosan jól értesült újságírója szerint a vállalat a korábbi tervekkel ellentétben nem építi be az eredetileg az Andromedához fejlesztett funkciókat a Windows 10 következő, Redstone 5 néven ismert kiadásába, amelyből többen arra következtettek, hogy a cég elkaszálhatja a messiásként várt projektet.

Iparági pletykák szerint ugyanis nem sikerült a fentebb is említett szoftveres funkciókat még a megfelelő minőségűre csiszolni, ezáltal azok lekésik a legújabb Windows rajtját, másrészről a projekt koordinálása kapcsán is akadnak problémák - a legegyszerűbb ok azonban Foley értesülései szerint, hogy a vállalat nem igazán lát megfelelő vásárlói igényt egy kisméretű, két kijelzővel szerelt eszköz piacra dobására. Felmerült ugyanakkor a kérdés, hogy ebben az esetben a cég miért eddig miért ölt erőforrásokat a projektbe, amit ha a hivatalos álláspont nem is, a szabadalmak és egyes szoftveres újítások egyértelműen tükröznek.

A Microsoft ugyanis állítólag egy egészen új termékkategóriában gondolkodik, nem feltétlenül az okostelefonok piacára lőne a készülékkel (még ha az egyébként elviekben lehetővé is teszi a telefonálást). Az okostelefonos piacon mindeddig lényegesen komolyabb sikereket elért Samsungot ez láthatólag nem hatotta meg, sőt. Erről árulkodnak DJ Koh szavai, aki szerint hamarosan megmutatkozó, állítólag 7 hüvelykes fejlesztésük kétség kívül hozza majd a sokak által várt wow-hatást az utóbbi időben igencsak ellaposodott okostelefonos piacon.

a címlapról