Szerző: Habók Lilla

2018. november 7. 15:56

Újabb céges csevegős alkalmazást terjeszt ki a Microsoft

Főleg a nem asztali gépekkel dolgozókat szeretné elérni a Microsoft a mobilra tervezett Kaizala csevegős alkalmazással, amely mostantól az Office 365 csomagban plusz költség nélkül elérhető.

Bejelentette a Microsoft, hogy az Office 365 csomagon belül mostantól még egy, nagy csoportok számára tervezett kommunikációs és munkaerőforrás-kezelő alkalmazás pro verziója elérhető lesz plusz költségek nélkül. A Microsoft Kaizala eredetileg a vállalat Garage alkalmazásinkubátor kezdeményezéséből nőtte ki magát, méghozzá először az indiai piacra, ahol "több százmillió" alkalmi munkás dolgozik például az építkezéseken, a gyárakban vagy a kiskereskedelmi üzletekben, úgyhogy a cég először számukra találta ki az egyeztetést megkönnyítő, biztonságos kommunikációs eszközt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft magyarázata szerint ezekben az alkalmi munkakörökben nincs iroda vagy dedikált számítógép, ezért a munkaadók és a munkavállalók eddig jellemzően "nem biztonságos csevegős alkalmazásokon" tartották a kapcsolatot, amit a Kaizala igyekezett megoldani. A vállalat az app mostani kiterjesztésével is főleg ezt hangsúlyozza, hogy a munkát első sorban a nem irodai asztalnál ülőknek, hanem például a kereskedelemben vagy ügyfélszolgálatnál dolgozó munkatársaknak ajánlja. Valójában azonban a megoldás nagyon is hasonlít más konkurens mobilos csevegőalkalmazásokra, legfőképpen a WhatsApp-ra, ami Indiában szintén kimondottan népszerű, és egyébként a világ többi részén is.

Az alkalmazáson belül különböző típusú csoportokat lehet létrehozni a szervezet felépítése szerint, így a két személy vagy egy egyenlő jogosultságokkal rendelkező csoport mellett a rendszerben beállítható hierarchia vagy külső-belső tagokból (partnerek, vásárlók) egyaránt álló hub is, amelyhez a megtekintési és üzenetküldési lehetőség hozzáköthető. A közlemény szerint akár egy csoport egymillió tagból is állhat például a kormányzattól az állampolgároknak érkező üzenetek érdekében, ugyanakkor földrajzi korlátok is beállíthatók. Az alkalmazásban lehet üzeneteket küldeni, szavazni, munkát kiosztani, eseményt kiírni vagy pontos helyzetet megosztani - viszont videochatre nincs lehetőség.

kaizala_microsoft

A Kaizala ingyenes verziója egyébként elérhető a Google Play Store-ból és az App Store-ból, azonban a prémium verziója felhasználónként havonta 1,50 dollárba kerül, és ez utóbbi válik elérhetővé az Office 365 csomagból felár nélkül. A Kaizala Pro többféle csoportkezelő funkciót tartalmaz, hozzáférést nyújt az API-khoz, vállalati biztonsági eszközöket kínál, különböző megfelelőségeket biztosít (ISO 27001, SOC2, HIPAA, GDPR), továbbá részletesebb jelentéseket készít (akár Power BI integrációval), mint az ingyenes verzió. A Kaizala Pro folyamatosan jelenik meg az Office 365-re előfizető cégnél, de ha a cég szeretné azt elérhetővé tenni a munkavállalók számára, akkor az adminisztrátoroknak be kell állítani a következő lépésekkel.

A redmondi vállalat csevegős és kollaborációs alkalmazásainak kínálata lassan kezd zavaró méreteket ölteni, amit korábban már egy ábrával is igyekezett tisztázni, viszont ezen még a Kaizala nem szerepel - mutat rá a ZDNet. A lényeg viszont, hogy a Microsoft a Kaizalával szeretne egy újabb csoportot elérni, akik az asztali gépek helyett kifejezetten csak mobilokon tartják a kapcsolatot. Az app Office 365 csomagon belüli ingyenes megjelenése pedig egy indokot adhat az igazgatóság kezébe, hogy ne más csevegős alkalmazások prémium változatára akarjanak előfizetni, hanem a Microsoft termékeinél maradjanak.

a címlapról