Szerző: Gálffy Csaba

2018. november 7. 08:56

AMD-s magokat is kínál már az AWS

Már elérhetőek az AMD Epyc processzorokon futó virtuális gépek az Amazon felhőjéből - jelentette be a chipgyártó. Az új EC2-es instance-ek hatalmas áttörést jelentenek az AMD számára, és jól jelzik, mekkora nyomás nehezedik immár az Intelre.

A héten zajló New Horizon eseményén jelentette be egyik legfontosabb győzelmét az AMD: az Epyc családba tartozó szerveres processzorokat sikerült bejuttatni az Amazon EC2 publikus felhőjébe, ahol immár elérhetőek az ezen futó virtuális gépek (instance-ek). 

Az Amazon 2,5 GHz-es, AMD Epyc 7000-es sorozatú processzorokat kínál, M5-ös (általános célú) és R5-ös (memória-optimalizált) családok formájában. Az instance-ek ára egységesen 10 százalékkal alacsonyabb, mint a hasonló inteles verzióké, az Amazon pedig kimondottan olyan feladatok alá pozicionálja ezeket, amelyek "nem használják ki a teljes processzoros kapacitást". Ezen kívül az egyetlen lényeges különbség az inteles verziókhoz képest, hogy az AMD-s gépek valamivel alacsonyabb maximális sávszélességet kínálnak az EBS tárolószolgáltatás felé (3,5 gigabit helyett csak 2,1 gigabitet), a hálózati hozzáférés, a memória és a magok (vCPU) száma azonos.

aws_a

Az pedig egyáltalán nem egyértelmű, hogy az AMD-s magok lassabbak lennének: az inteles instance-ek ugyanis Skylake-SP (Xeon Platinum 8000) processzorokon futnak, szintén 2,5 GHz-es (3,1 GHz turbó) órajelen, a tesztek fényében már feladatfüggő, hogy az AMD vagy az Intel megoldása a gyorsabb. Ha pedig hozzávesszük, hogy a tavaly júliusi tesztek óta becsapott a menkű az Intel processzoraiba a Spectre-Meltdown családba tartozó biztonsági hibák kapcsán, ami miatt jelentős teljesítményeséssel kell számolni a Xeonok esetén, könnyen lehet, hogy bizonyos feladatok alatt az AMD-s instance olcsóbb és gyorsabb is lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az instance-ek első körben négy régióban érhetőek el, az US East és West, illetve az Európa (Írország) és Asia-Pacific régiókban. A kiépítés folyamatos, hamarosan több régióba is beköltöznek az AMD-s szerverek. Szintén kiépítés alatt vannak az AWS T3-as instance-ek, ezek megkülönböztető jegye a rugalmas CPU teljesítmény, terhelési csúcsok alatt ideiglenesen megnövelhető az instance sebessége. A T3a instance-ek ugyanúgy 10 százalékkal lesznek olcsóbbak, ahogy már elérhető társaik.

Fegyvertény

Az Amazonhoz bekerülni rendkívüli fegyvertény az AMD számára több szempontból is. Ahogy az AMD termékmenedzsere a HWSW-nek elmondta a cég budapesti partnereseményén, a szerveres ökoszisztéma alapvetően különbözik a PC-s területtől. Míg a PC-k esetében a hardvergyártók és a szoftverfejlesztők közötti összekötő kapocsként szerepel a Windows és mindkét oldalnak csak arról kell gondoskodnia, hogy az operációs rendszer felé teremtse meg a kompatibilitást, a szerveres területen nincs ilyen domináns kapocs. Ezen a területen több versengő operációs rendszer (Linux, Windows Server, stb.), több hypervisor, menedzsmentplatform felé kell kompatibilitást építeni, ellenőrizni, validálni. Ezen felül meg kell szerezni a nagy alkalmazásokhoz is a minősítést, az Oracle adatbázistól az SAP-ig külön is plecsnit kell gyűjteni, másképp a szoftver futtatása nem támogatott - ezt pedig semmilyen informatikai vezető nem vállalja be.

A publikus felhő pedig még a hagyományos nagyvállalati informatikához viszonyítva is nehezített pálya. Az Amazon ugyanis egyedi szoftverstacket használ, többé-kevésbé egyedi virtualizációval és menedzsmenttel, és természetesen speciális követelményei vannak a hardverek fogyasztásával, teljesítményével, és egyéb paramétereivel kapcsolatban is. Az, hogy az Amazonnak meg tudott felelni az AMD, a jövőben kiváló ajánlólevél lesz másoknak, például hoszting-szolgáltatóknak is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról