Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 31. 12:07

Alapos csúszással kerül piacra a Radeon Vega mobil verziója

Bejelentette a Vega mobil verzióját az AMD. Az asztali videokártyaként mindeddig nem túl sikeres grafikus mikroarchitektúra így alapos késéssel kerül a notebookok piacára, ahol az elmúlt két évben tetemes előnyre tett szert a konkurens Nvidia.

A két konfigurációban megjelenő Vegával első körben a professzionális piacot, konkrétabban a MacBook Prókat célozza az AMD, az Apple felsőkategóriás laptopjai hamarosan Vega Pro 20 és Pro 16 videokártyákkal is rendelhetőek lesznek. Ezen túlmenően egyelőre nem világos a termékek jövője, kérdéses, hogy más gyártók konfigurációiban is helyet kap-e a mobil Radeon Vega.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A két új videokártya ugyanarra a Vega 12 kódnevű GPU-ra épül, amely nem mellesleg csupán a második Vegára (GCN 5) épülő dizájn a Vega 64 és 56 asztali videokártyákon található Vega 10 után. Ennek prózai oka, hogy a grafikus architektúra egyszerűen nem elég versenyképes, az Nvidia Pascal (illetve Turing) fejlesztései mind nyers tempóban, mind pedig hatékonyságban alaposan verik a Vegát, így az AMD nem invesztált dollár tízmilliókat további lapkadizájnok előállításába. A Vega 12-t és az arra épülő két új mobil videokártyát vélhetően az Apple-lel kötött szerződés ihlette, amelyben az AMD vállalta, hogy bizonyos időközönként új fejlesztést szállít vásárlópartnerének.

vega_mobile

Ez jelen esetben egy 20 CU-val (Compute Unit), illetve 1280 darab végrehajtóegységgel szerelt grafikus processzort jelent, amelynek elsősorban a házon belüli Polaris 11/21-gyet kell maga mögé utasítani. Ehhez kapóra jön a 25 százalékkal több végrehajtó (a Polaris 11/21-ben csak 1024 darab van), illetve a HBM2 memória. A kettő közül kétség kívül utóbbi számít nagyobb dobásnak, az egyetlen chipben jelen lévő 4 gigabájtos rétegzett memória ugyanis 192 GB/s sávszélességet nyújt, miközben az imént említett Polaris GPU-ra épülő Radeon Pro 560X GDDR5 chipekkel csupán kevesebb mint felére, 81 GB/s-re képes, a Vega előnye tehát tetemes. Szintén a Vega mellett szól, hogy az egyetlen memóriachip közvetlenül a GPU mellett kapott helyet, így a videokártya lényegesen kisebb helyen elfér, ami notebookok esetében kétségtelen előny.

vega_pro_mob_spc

forrás: AnandTech

Az AMD (egyelőre) nem közölte a Vega Pro 20 és Pro 16 összes fontosabb paraméterét, így a két modell közti különbségről egyelőre csak annyit tudni, hogy a kisebbik videokártya 20 százalékkal kevesebb, 1024 darab, 9 százalékkal alacsonyabb maximális órajelen működő végrehajtót kínál. A különbségek együtteséből a nagyobbik modell teljesítményének nagyjából 70 százalékára lehet számítani. Érdekes kérdés a fogyasztási keret (TDP), amely mobil VGA-k esetében különösen fontos, a hőelvezetés lehetőségei ugyanis meglehetősen korlátozottak. Mivel a Vega Prók kvázi változatlan házba kerülnek be, így vélhetőn TDP-jük a Polaris-alapú Radeon Prók szintjén lesz. Ennek fényében érdekes képet fest majd az elődhöz viszonyított különbség, a 137 százalékkal nagyobb memória-sávszélesség miatt valószínűleg jelentős lesz a Vegák előnye.

A Vega Pro 20 és Pro 16 novembertől kérhető a 15 hüvelykes MacBook Prókba, egyelőre ismeretlen felárért cserébe.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról