Szerző: Hlács Ferenc

2018. október 26. 13:07

Túl sok volt a spam, a Google búcsút int a helyalapú értesítéseknek

A Nearby Notifications támogatása még idén december elején megszűnik, helyette a Proximity Beacon API-t ajánlja a cég - ez azonban csak a megfelelő appok telepítése után küld értesítéseket a felhasználóknak.

Nyugdíjazza az Android helyalapú értesítéseit a Google: a keresőóriás androidos fejlesztői blogján jelentette be, hogy megszünteti a lassan három éve indult Nearby Notifications támogatását. A visszavonuló oka, hogy a Bluetooht-os értesítési funkciót egyre többen használták irreleváns, spamnek minősülő tartalmak terjesztésére, olyannyira, hogy a vállalat a különböző szűrési megoldásokkal sem tudott azoknak megfelelően gátat szabni.

A vállalat nem teketóriázik sokat a kivezetéssel, a támogatást még idén, december 6-án elvágja, ettől kezdve az Android felhasználók nem kapnak majd helyalapú értesítéseket. Ezzel a 2015-ben rajtolt Eddystone szabványra építő, illetve a korábbi Physical Web Beacon technológiára támaszkodó értesítéseknek is búcsút inthetnek a fejlesztők és a felhasználók.

bcn

A Nearby Notifications az elmúlt három évben a legalább Android 4.4-et, illetve a hozzá tartozó Google Play szolgáltatásokat futtató készülékeken volt elérhető, amelyek a közelben lévő Bluetooth bójáktól vagy beaconöktől kapott értesítéseket dobták fel a felhasználóknak - értelemszerűen aktív Bluetooth kapcsolat és aktív Nearby Notifications funkció esetén. A megoldást a Google egyebek mellett múzeumokba szánta, ahol az egyes kiállítási tárgyaknál a bóják automatizált tárlatvezetőként működhettek, de az eszközök akár buszmegállókban is sugározhatták a menetrendet, vagy épp a közeli Wi-Fi hálózatokról adhattak tájékoztatást.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tapasztalatok szerint azonban a funkció használata nem egészen a vállalat elképzelései szerint alakult, azt elárasztották az irreleváns, kéretlen reklámok és egyéb tartalmak, amelyek nem ütötték meg a Google által állított mércét, ezek pedig a cég szerint gyenge felhasználói élményhez vezettek a helyalapú értesítések használóinál. Ezután a jelek szerint a vállalat már nem látott akkora potenciált a Nearby Notificationsben, hogy érdemesnek találja azt orvosolni.

Az Android ökoszisztéma azért nem marad teljesen lokációra építő megoldások nélkül, a cég továbbra is támogatja például a Proximity Beacon API-t, amely ugyancsak az Eddystone szabvánnyal működik, és amellyel a fejlesztők továbbra is küldhetnek hasonló értesítéseket, de csak saját alkalmazásaikon keresztül. Ezeket tehát nem kapja meg válogatás nélkül minden felhasználó, csak azok, akik telepítették a közeli bóját kihelyező fejlesztő appját. Ezzel a Google hasonló utat választ mint a rivális Apple az iBeaconnel, amelynél a Bluetooth-os értesítésekhez ugyancsak szükség van az adott fejlesztő alkalmazására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról