Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 10. 11:05

Közelségalapú élményekre gyúr a Google

A Nearby API különösen az Instant Appsszel lesz ütős kombináció. Szinte mindenki megkapja.

HIRDETÉS

Új technológiával bővíti az Android eszköztárát a Google, a Nearby API bevezetésével a telefonok (és tabletek) figyelmeztethetnek, ha a közelben valamilyen fontos vagy hasznos dolog található. A Google olyan példákat hoz, mint a boltokban felugró vonalkód szkenner, vagy a múzeumban felugró kalauz app. A Nearby működik egyébként bizonyos Google-féle hardverekkel is, mint a Google Cast vagy az Android Weart futtató okosórák.

Ahhoz, hogy megfelelő helyen a megfelelő appot dobja fel a Nearby, a rendszer több különböző technológiát használ. A közelség megállapítására a Bluetooth, Bluetooth Low Energy és Wi-Fi mellett ultrahangos érzékelést is kombinál, a kihelyezett bóják (beacon) ezeken keresztül tudnak kommunikálni a telefonnal.

Mivel a Nearby-t a Google a Play Services részeként teríti, nincs szükség hozzá az operációs rendszer frissítésére, a cég bejelentése szerint a minimum követelmény az Android 4.4. A használathoz szükség van a megfelelő szenzorokra és internetes hozzáférésre, de egyéb követelmény nincs, így például az eszköznek és a telefonnak nem kell ugyanazon a hálózaton lennie.

Reptéri váróban ingyenfilmet adhat például a légitársaság

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Felhasználói szempontból a Nearby úgy működik, hogy ha a lokációs szolgáltatások és a Bluetooth be van kapcsolva, akkor a telefon automatikusan fel fogja dobálni a közelben elérhető dolgokat, amelyekhez appok vagy weboldalak kapcsolódnak. Ha ezt lekattintja a felhasználó, akkor (értelemszerűen) az appba vagy a weboldalra kerül. Ha viszont elutasítja (félresöpri) az értesítést, az opt-outnak számít, és ez az értesítés többé nem ugrik majd fel (legalábbis addig, míg a feketelistáról le nem vesszük azt).

A Nearby leginkább az Instant Appsszel kombinálva lesz igazán érdekes és hasznos. A parkolóautomatához sétálva például felugrik a parkolási fizetőapp, amelyet így letöltés és telepítés nélkül futtathatunk és használhatunk. Az Instant Appsről korábban már megemlékeztünk, a Google I/O-n bejelentett új képesség lehetővé teszi, hogy az appokat az eszközök a Play Store-os telepítés nélkül, minimál letöltés után azonnal futtatni tudják.

Hogy néz ki az API?

A most bejelentett újdonság a már létező Nearby API részeként lesz elérhető. Ebben a Nearby Messages és a Nearby Connections már most elérhető, az első azt teszi lehetővé, hogy a kihelyezett bóják üzenetet küldjenek az eszközöknek, a második a gyors kapcsolódást teszi lehetővé az eszközök között. Az új funkció Nearby Notifications néven fut, fejlesztői szempontból pedig csupán egy gazdagabb üzenetet jelent: lehetővé teszi, hogy a kihelyezett bója weboldalt vagy appot sugározzon a közelben lévő androidos eszközöknek.

A bóják három alap sugárzásra programozhatóak. Hirdethetnek egy HTTPS URL-t, ilyenkor a megjelenő értesítést lekattintva a felhasználó egyszerűen erre a weboldalra jut az alapértelmezett böngészőben. A második lehetőség az app intent, vagyis meghatározható, hogy az alkalmazásban pontosan milyen tevékenységre szeretnénk belekezdeni. Ha az app nincs telepítve, akkor megadható weboldal is fallback opcióként. A harmadik lehetőség az app indítására vonatkozik, ha pedig nincs telepítve, akkor a fallback opció a Play Store-os oldal lesz.

A bóják a kommunikációra a Google Eddystone szabványát használják, a kliens Eddystone UID, EID vagy URL típusú frame-eket vár a bójáktól. A felprogramozás után ezeket be kell regisztrálni a Google felhős szolgáltatásába (Google Beacon Registry), majd itt hozzá kell adni a megfelelő csatolmányt a megfelelő bójához. A teljes folyamat a Google fejlesztői oldalán olvasható el.

A Nearby Notifications várhatóan a következő nagy Play Services részeként települ az összes Google-féle androidos eszközre, a cég ígérete szerint még a nyár folyamán sor kerül erre. Mivel ez a frissítés nem tiltható le (sem a gyártók, sem a szolgáltatók, sem a felhasználók által), így gyakorlatilag azonnal elérhető lesz az androidos telepített bázis kb. 77 százaléka ezen a csatornán - ez mintegy másfél milliárd eszközt jelent majd.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:29

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.