Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 16. 13:13

Feltámad poraiból a Winamp

Mobilon tér vissza a lassan 5 éve tetszhalottként tengődő zenelejátszó, a Winamp.

Jövőre megújultan tér vissza a Winamp - jelentette be a szép múltú lejátszót jelenleg birtokló Radionomy. A tulajdonos egy platform-agnosztikus alkalmazás formájában támasztja fel a szoftvert, mely az ígéret szerint zeneszámok mellett podcastokat, és különféle streameket is képes lesz lejátszani. A Radionomy elnök-vezérigazgatója, Alexandre Saboundjian szavai alapján az új app a klasszikus Winamp hagyatékán indul el, ám annál a tervek szerint egy sokkal komplettebb felhasználó élményt nyújt majd, megfelelve a kor követelményeinek. Ennél hamarabb, várhatóan már a következő hetekben megérkezik a PC-s verzió ráncfelvarrása, mely az időközben okafogyott szolgáltatások kigyomlálása mellett hibajavításokkal szolgál majd.

Saboundjian szerint nem kérdés, hogy a Winampnak elsősorban a manapság legnépszerűbb szegmensben, az okostelefonok piacán lehet bármi keresnivalója. Ezt támasztja alá, hogy az alkalmazás bukását az mp3-gyűjtögetés alkonyán túl az is sokkal közelebb hozta, hogy a személyi számítógépek egyeduralmának lassan immár egy évtizede vége, az okostelefonos, okostévés, vagy újabban már okoshangszórós világban hirtelen megszaporodtak a komolyabbnál komolyabb konkurensek. Az iTunes és az Apple Music, a Spotify, a Google Play Music vagy épp a Deezer mind a jelenkort képviselik, amely trendet a Winamp nem tudta lekövetni.

winamp

Bár a szoftver évekig igyekezett tartani a tempót, és lett például videólejátszási képessége, webrádió-katalógusa, illetve egyéb online szolgáltatásai is, ahogy a zeneipar magára talált az online disztribúciós csatornáknak hála, a feljebb említett komplett szolgáltatások gombamód nőttek ki a gyűjtési és katalogizálási feladatokra saját, minden népszerűbb platformon elérhető lejátszóval mellékelve. A Winamp használata a többség számára így okafogyottá vált, és a pár évvel ezelőtt 80 millió dollárért megvásárolt szoftver csak a Radionomynak hála nem tűnt el teljesen az AOL mély szemetesládájában.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindennek végeredményképp a Winamp fejlesztése nagyjából 5 évvel ezelőtt teljesen leállt, ám a PC-s lejátszót mindmáig több millióan használják annak ellenére, hogy a legutolsó verzió 2013 novemberében jött ki. A népszerűségen felbuzdulva egy újabb, a hírek szerint 5.8-as verziószám alatt érkező kiadást kap a szoftver, amelyből egy füst alatt kerülnek ki az elmúlt pár évben leállított szolgáltatások és kerülnek be hibajavítások és Windows 10-et célzó optimalizációk.

a címlapról