Szerző: Gálffy Csaba

2018. október 15. 10:45

Eltűnik az RSS-támogatás a Firefoxból

Kikerül a fapados RSS-támogatás a böngészőből. Kevesen használták, nem érte meg fenntartani a funkciót.

Eltűnik a Firefoxból az RSS-támogatás és a Live Bookmarks funkció - tájékoztat a Mozilla. A böngésző 64-es kiadása, amely 2018 decemberében érkezik, már nem fogja ezeket tartalmazni a bejegyzés szerint. A szervezet álláspontja szerint a funkciót túl kevesen használták. A kivezetett Live Bookmarks funkció rendkívül fapados: egy, az oldal RSS-feedje alapján folyamatosan frissülő "könyvjelző", az aktuális tartalom címeivel. Innen a címre kattintva megnyílik az oldal a böngészőben. Szó sincs tehát teljes értékű RSS-olvasóról mint a szép emlékű Google Reader, a nevének megfelelően ez csak a könyvjelzők között és kizárólag a címekre szorítkozva érhető el.

2017-11-02-22-29-14-093533

A Mozilla a felhasználóknak több továbblépési lehetőséget is ajánl: az egyik, hogy használjanak kiterjesztéseket - ilyenből több is elérhető a böngészőhöz. Van, amelyik a most kivezetendő funkció direkt klónja, illetve vannak ennél fejlettebb, vagy extra képességeket kínáló RSS-olvasók is (egy válogatás itt érhető el). Egy alternatíva a Firefox 60 használata, ez a "hosszanfriss" kiadás, amely 2019 októberéig kap biztonsági frissítéseket, így ha valakinek nélkülözhetetlen a Live Bookmarks, akkor visszatérhet erre a verzióra.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A 64-es Firefox telepítésekor a böngésző értesíti a felhasználót, és automatikusan kiexportálja az RSS-gyűjteményt a szabványos OPML-formátumban - ez tetszőleges olvasóba importálható majd. A feedeket pedig még egyszer frissíti és abban formájában a Live Bookmarkot statikus könyvjelzőre konvertálja

Extra funkció, extra költség

A támogatás megvonásának prózai oka van: a minden képesség (feature) fenntartása erőforrást igényel. A megírt kóddal nincs vége a szoftver életének, a biztonság, a kompatibilitás, a tesztelés oldalán még akkor is folyamatosan törődni kell vele, ha egyébként ezen a funkción nincs fejlesztés. Ez a karbantartás akkor éri meg, ha az adott funkciót használják is, vagyis van egy minimális felhasználószám, ami indokolja az erőfeszítést. A Mozilla most úgy látta a telemetriai adatok alapján, hogy ez a feltétel nem teljesül az RSS-alapú könyvjelzők esetében, ezért leépíti a funkciót.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról