Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 03. 13:19:00

Általánosan elérhető a Windows Server 2019

Az érvényes előfizetéssel rendelkező ügyfelek már letölthetik a kiszolgálós rendszer legújabb verzióját.

Blogbejegyzésben jelentette be legfrissebb kiszolgálós operációs rendszerének elérhetőségét a Microsoft. A Windows Server 2019 néven piacra került szoftver tegnap óta az összes előfizetéssel rendelkező ügyfél számára elérhető a VLSC-ben, az Evaluation Centerben, illetve a Microsoft felhős áruházában, az Azure Marketplace-ben. Az operációs rendszer a hónap végéig a Visual Studio Subscription (korábbi MSDN) keretében is elérhetővé válik, illetve a vállalat partneri hálózatán (MPN) is megjelenik. Az új kiadást egyébiránt az teszi különösen fontossá, hogy a Microsoft termékstratégiája mentén "hosszanfriss" kiadás lesz, vagyis nagyon hosszú támogatási ciklussal rendelkezik. A Microsoft 5+5 éves frissítési garanciát ad hozzá, illetve minden létező termék támogatni fogja hosszú-hosszú ideig, így klasszikus feladatokra, mint SQL Server vagy SharePoint szerver, kiválóan alkalmas.

A Microsoft újítás gyanánt négy területet emel ki a Windows Server 2019-ből: a hibrid felhőt, a biztonságot, az alkalmazásplatformot, illetve a hiperkonvergens képességeket. A felhős fejlesztés elsősorban az új, böngészőből elérhető menedzsment-felületet, a Project Honolulut takarja, amely már felkészült a hibrid forgatókönyvek kezelésére is. A Honolulu még tavaly mutatkozott be, amely egy teljesen helyben futó (tehát felhő nélkül is elérhető) menedzsment eszköz Windows Serverhez. Most ez azzal az újdonsággal bővül, hogy egyszerűbben és könnyebben csatlakoztatható a privát adatközpont az Azure különböző szolgáltatásaira, ugyanarról a felületről. Így a Microsoft szerint néhány kattintással bevezethető az Azure Backup, az Azure File Sync, DR vagy egyéb Azure szolgáltatások, amelyek jól (és költséghatékonyan) egészítik ki a saját infrastruktúrát. Ugyancsak a Honoluluhoz kapcsolódik a hiperkonvergens megoldások jobb kezelése, amellyel együtt javult a skálázódás, a teljesítmény, illetve a megbízhatóság is.

wserver2019

A biztonságot tekintve a Microsoft a szokásos protect-detect-respond hármasa alá sorolja be a Windows Server 2019 újdonságait. A védelem oldalán a védett virtuális gépek (Shielded VM) kiterjesztése a friss adalék, ez a technológia eddig csak Windows Server VM-ekkel volt elérhető, mostantól viszont a Linux is támogatott lesz, illetve a VMConnect is jobb támogatást nyújt az ilyen védett VM-ekhez. Fontos újdonság még a titkosított hálózatoké, amellyel bizonyos hálózatrészek titkosíthatóak igény szerint. A detect és respond rubrikában a WDATP-integráció érkezett. A Windows Defender Advanced Threat Protection a Microsoft saját fejlesztésű modern biztonsági megoldása, amely előfizetős szolgáltatás formájában érhető el - eddig kliensoldalon, a Windows Server 2019-cel pedig már szerveroldalon is. A WDATP egyik nagy előnye a fejlett naplózás és naplóelemzés, ez nyilván szerveroldalon pont olyan fontos és hasznos, mint a klienseknél.

November 27-28-án ismét HWSW mobile! (x) A legnagyobb hazai digitális termékfejlesztési konferenciára most kedvezményesen lehet regisztrálni! 2 nap, 1000 látogató, dedikált workshopnap.

Az alkalmazásplatformos fejlesztések az egyre népszerűbb konténeres futtatás támogatását takarja. A legfontosabb a Kubernetes teljes felkarolása, így már akár teljes Kubernetes-fürtök is építhetőek Windows Server alapokon, beleértve a compute, a tárolásos, és hálózati elemeket is. A Linux-támogatás is tovább erősödött, a Windows Subsystem for Linux (WSL) elérhető Windows Serveren (jelenleg csak előnézeti állapotban van), és támogat olyan alap funkciókat, mint az OpenSSH, Curl vagy Tar.

a címlapról

Hirdetés

November 27-28-án ismét HWSW mobile!

2019. október 23. 20:50

A legnagyobb hazai digitális termékfejlesztési konferenciára most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni! 2 nap, 1000 látogató, dedikált workshopnap.