Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Általánosan elérhető a Windows Server 2019

Asztalos Olivér, 2018. október 03. 13:19

Az érvényes előfizetéssel rendelkező ügyfelek már letölthetik a kiszolgálós rendszer legújabb verzióját.

hirdetés

Blogbejegyzésben jelentette be legfrissebb kiszolgálós operációs rendszerének elérhetőségét a Microsoft. A Windows Server 2019 néven piacra került szoftver tegnap óta az összes előfizetéssel rendelkező ügyfél számára elérhető a VLSC-ben, az Evaluation Centerben, illetve a Microsoft felhős áruházában, az Azure Marketplace-ben. Az operációs rendszer a hónap végéig a Visual Studio Subscription (korábbi MSDN) keretében is elérhetővé válik, illetve a vállalat partneri hálózatán (MPN) is megjelenik. Az új kiadást egyébiránt az teszi különösen fontossá, hogy a Microsoft termékstratégiája mentén "hosszanfriss" kiadás lesz, vagyis nagyon hosszú támogatási ciklussal rendelkezik. A Microsoft 5+5 éves frissítési garanciát ad hozzá, illetve minden létező termék támogatni fogja hosszú-hosszú ideig, így klasszikus feladatokra, mint SQL Server vagy SharePoint szerver, kiválóan alkalmas.

A Microsoft újítás gyanánt négy területet emel ki a Windows Server 2019-ből: a hibrid felhőt, a biztonságot, az alkalmazásplatformot, illetve a hiperkonvergens képességeket. A felhős fejlesztés elsősorban az új, böngészőből elérhető menedzsment-felületet, a Project Honolulut takarja, amely már felkészült a hibrid forgatókönyvek kezelésére is. A Honolulu még tavaly mutatkozott be, amely egy teljesen helyben futó (tehát felhő nélkül is elérhető) menedzsment eszköz Windows Serverhez. Most ez azzal az újdonsággal bővül, hogy egyszerűbben és könnyebben csatlakoztatható a privát adatközpont az Azure különböző szolgáltatásaira, ugyanarról a felületről. Így a Microsoft szerint néhány kattintással bevezethető az Azure Backup, az Azure File Sync, DR vagy egyéb Azure szolgáltatások, amelyek jól (és költséghatékonyan) egészítik ki a saját infrastruktúrát. Ugyancsak a Honoluluhoz kapcsolódik a hiperkonvergens megoldások jobb kezelése, amellyel együtt javult a skálázódás, a teljesítmény, illetve a megbízhatóság is.

wserver2019

A biztonságot tekintve a Microsoft a szokásos protect-detect-respond hármasa alá sorolja be a Windows Server 2019 újdonságait. A védelem oldalán a védett virtuális gépek (Shielded VM) kiterjesztése a friss adalék, ez a technológia eddig csak Windows Server VM-ekkel volt elérhető, mostantól viszont a Linux is támogatott lesz, illetve a VMConnect is jobb támogatást nyújt az ilyen védett VM-ekhez. Fontos újdonság még a titkosított hálózatoké, amellyel bizonyos hálózatrészek titkosíthatóak igény szerint. A detect és respond rubrikában a WDATP-integráció érkezett. A Windows Defender Advanced Threat Protection a Microsoft saját fejlesztésű modern biztonsági megoldása, amely előfizetős szolgáltatás formájában érhető el - eddig kliensoldalon, a Windows Server 2019-cel pedig már szerveroldalon is. A WDATP egyik nagy előnye a fejlett naplózás és naplóelemzés, ez nyilván szerveroldalon pont olyan fontos és hasznos, mint a klienseknél.

Az alkalmazásplatformos fejlesztések az egyre népszerűbb konténeres futtatás támogatását takarja. A legfontosabb a Kubernetes teljes felkarolása, így már akár teljes Kubernetes-fürtök is építhetőek Windows Server alapokon, beleértve a compute, a tárolásos, és hálózati elemeket is. A Linux-támogatás is tovább erősödött, a Windows Subsystem for Linux (WSL) elérhető Windows Serveren (jelenleg csak előnézeti állapotban van), és támogat olyan alap funkciókat, mint az OpenSSH, Curl vagy Tar.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.