Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 2. 09:17

Bizarr töltési probléma kísérti az iPhone Xs tulajdonosokat

A vadiúj készülékek egy része alvó állapotban nem veszi fel a töltést, amely egyaránt jelenthet szoftveres, illetve hardveres eredetű hibát. Újabb -gate a billió dolláros cég hiányos minőségbiztosítása miatt?

Szinte menetrendszerűen érkezett a pár hete bemutatott iPhone Xs készülékek első, szélesebb réteget érintő problémája. Az egyes helyeken már "chargegate"-ként emlegetett hiba a töltését érinti, az alvó állapotban lévő vadiúj készülékek egy részénél egyszerűen nem indul el a folyamat. Az Unbox Therapy videós csatorna összesen nyolc iPhone Xs és Xs Max készülékkel demonstrálta a jelenséget, amely kétség kívül létezik, ám azt egyelőre sűrű homály fedi, hogy hardveres vagy szoftveres probléma áll-e a háttérben. Az Apple egyelőre hallgat, amely azt jelentheti, hogy Cuptertinóban még vizsgálják a jelenséget, illetve annak lehetséges okát.

A hiba meglehetősen bizarr, az ugyanis csak alvó állapotban jelentkezik. A felhasználó hiába csatlakoztatja a másik végén áramforrásra aggatott Lightning dugót, az iPhone Xs készülékeknél (pontosabban azok egy részénél) nem indul el a töltés a kijelző feloldásáig. Ekkor ugyan megindul a folyamat, az Unbox Therapy videója alapján viszont ez sem teljesen állja meg a helyét, bizonyos készüléknél ugyanis ez sem segített, miközben a töltés alatt állók kvázi lefagytak, nem lehetett felnyitni őket. A készítők szerint ennél is furcsább, hogy egyes daraboknál hiába kezdődik meg a töltés, az egy ponton leáll, így a tulajdonos órákkal később csak azzal szembesülhet, hogy pár napos készüléke nem töltött fel, rosszabb esetben már teljesen lemerült.

iphone_xs_pcbLila keretben az új vezérlőchip (forrás: iFixit)

A hasonló jelenséget produkáló készülékek között egyelőre nem sikerült közös pontot találni, így nem tudni, hogy az iPhone Xs-ek egy részét miért nem érinti a probléma. Ugyancsak érdekes, hogy a Broadcom moduljára támaszkodó vezeték nélküli töltést nem érinti a hiba, így borítékolhatóan a vezetékes töltéshez dedikált hardver vagy szoftver környékén csúszott félre valami. Az iFixit tanulsága szerint az iPhone Xs-ekbe egy új töltővezérlő került, a Texas Instruments SN2600B1 jelölésű chipje ugyanis ez eddig más készülékből nem köszönt vissza. Ez alapján elképzelhető, hogy az áramkör és az azt vezérlő szoftver közötti, bizonyos esetekben fennálló ütközés okozhatja a furcsa jelenséget. Az érintett tulajdonosok között egyébként olyan is akad, akinél a nagyobb kapacitású, 30 wattos USB-C töltővel nem jelentkezett a probléma. Ez arra utalhat, hogy a vezérlés bizonyos esetekben nem érzékeli megfelelően a készülékekhez csomagolt sztenderd töltő 1 amperes áramerősségét.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Nem a töltés az egyetlen probléma az iPhone Xs háza táján. Felhasználók egy másik csoportja a rádiós jelerősségre panaszkodik, amely elmarad a korábbi készülékeknél tapasztaltaktól. A beszámolók szerint ez mind a mobil, mind a Wi-Fi vételt érinti, amely kapcsolatok problémáiról nem csak az erősséget kijelző grafikon, de mérési eredmények is alátámasztanak. Ezek alapján az új készülékek lassabb átviteli sebességet produkálnak. A jelenség hátterében ugyancsak állhat szoftveres probléma, optimalizálatlanság, az Xs készülékekbe ugyanis új WiFi/Bluetooth SoC, illetve (Intel) rádiós modem került.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról