Szerző: Asztalos Olivér

2018. szeptember 27. 11:51

Átvilágították az Apple A12-t

A legújabb iPhone-ok központi egysége az elődhöz képest több ponton változott.

A TechInsightsnak hála szinte menetrendszerűen érkezett a legújabb iPhone-ok processzoráról szóló átvilágítás. A központi egység lapkájáról készült nagy felbontású fotó több változásról is árulkodik. Ez alapján a tervezőcsapat a processzormagokat, a gyorsítótárakat, illetve a GPU-t is átrajzolta, utóbbi például jelentősen megnőtt. A fejlesztések ellenére a lapka mérete enyhén csökkent, a nagyobb tranzisztorsűrűséget kínáló 7 nanométeres TSMC eljárással kordában lehetett tartani az okostelefonok esetében kritikus területet. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy az Apple szállít elsőként kereskedelmi forgalomban megvásárolható 7 nanométeres chipeket.

aapl_a12

A szóban forgó fotót az AnandTech vetette górcső alá, tehát rajzolta be és mérte meg az egyes főkomponenseket. A mélyelemzés egyelőre várat magára, ám az már első látásra kiderült, hogy az Apple komolyabban hozzányúlt a nagy processzormagokhoz. A két darab Vortex kódnevű egység hatalmas első szintű gyorsítótárakkal gazdagodott, mind az adatokat (L1D), mind pedig az utasításokat (L1I) tartalmazó cache 128 kilobájtosra hízott. Érdemes ezt összevetni a piacon lévő Intel és AMD magok értékével. A Skylake esetében 32 kilobájtos az első szintű tárak kapacitása, a Zennél az L1I 64, az L1D pedig 32 kilobájtos. A teljes képhez érdemes figyelembe venni, hogy az Intel és AMD processzorai is fejletlenebb gyártástechnológiával készülnek, vélhetően mindkét cég növelni fogja a cache-ek kapacitását a következő generációk valamelyikével.

A megosztott L2 kapacitása látszólag nem változott, maradt több egység számára hozzáférhető 8 megabájtos tár. Ugyanez nem mondható el az integrált GPU-ról, amelynek változásáról már maga az Apple is beszélt. A második házon belül fejlesztett grafikus processzornak titulált egység egy négymagos dizájn, amely az ígéret szerint komoly mértékben, 50 százalékkal emeli a számítási teljesítményt. Az AnandTech szerint ezt viszonylag egyszerű módon érte el az Apple, amely az A11-nél látott egységet toldotta meg a nagyobb tempó érdekében. Említésre méltó még az NPU, azaz a gépi tanulásos végrehajtás gyorsításához implementált Neural Engine. Ez egy szabad szemmel jól látható területet foglal el a lapkában, közel kétszer akkora mint a két nagy, Vortex kódnevű processzormag.

aapl_comp

forrás: AnandTech

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az AnandTech végül egy látványos összehasonlító táblázatot is készített, amelyben az A12 és az A11 főbb részegységeinek területét tette egymás mellé. Ez alapján az összes egység mérete csökkent, a Vortex magoké például 37, a négy darab kisebb, Tempest kódnevűé pedig 23 százalékkal. A komplett lapka területe 5 százalékkal lett kisebb, hála a már említett 7 nanométeres eljárásnak, amely papíron közel 40 százalékos csökkenéssel kecsegtet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról