Szerző: Asztalos Olivér

2018. szeptember 27. 11:51

Átvilágították az Apple A12-t

A legújabb iPhone-ok központi egysége az elődhöz képest több ponton változott.

A TechInsightsnak hála szinte menetrendszerűen érkezett a legújabb iPhone-ok processzoráról szóló átvilágítás. A központi egység lapkájáról készült nagy felbontású fotó több változásról is árulkodik. Ez alapján a tervezőcsapat a processzormagokat, a gyorsítótárakat, illetve a GPU-t is átrajzolta, utóbbi például jelentősen megnőtt. A fejlesztések ellenére a lapka mérete enyhén csökkent, a nagyobb tranzisztorsűrűséget kínáló 7 nanométeres TSMC eljárással kordában lehetett tartani az okostelefonok esetében kritikus területet. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy az Apple szállít elsőként kereskedelmi forgalomban megvásárolható 7 nanométeres chipeket.

aapl_a12

A szóban forgó fotót az AnandTech vetette górcső alá, tehát rajzolta be és mérte meg az egyes főkomponenseket. A mélyelemzés egyelőre várat magára, ám az már első látásra kiderült, hogy az Apple komolyabban hozzányúlt a nagy processzormagokhoz. A két darab Vortex kódnevű egység hatalmas első szintű gyorsítótárakkal gazdagodott, mind az adatokat (L1D), mind pedig az utasításokat (L1I) tartalmazó cache 128 kilobájtosra hízott. Érdemes ezt összevetni a piacon lévő Intel és AMD magok értékével. A Skylake esetében 32 kilobájtos az első szintű tárak kapacitása, a Zennél az L1I 64, az L1D pedig 32 kilobájtos. A teljes képhez érdemes figyelembe venni, hogy az Intel és AMD processzorai is fejletlenebb gyártástechnológiával készülnek, vélhetően mindkét cég növelni fogja a cache-ek kapacitását a következő generációk valamelyikével.

A megosztott L2 kapacitása látszólag nem változott, maradt több egység számára hozzáférhető 8 megabájtos tár. Ugyanez nem mondható el az integrált GPU-ról, amelynek változásáról már maga az Apple is beszélt. A második házon belül fejlesztett grafikus processzornak titulált egység egy négymagos dizájn, amely az ígéret szerint komoly mértékben, 50 százalékkal emeli a számítási teljesítményt. Az AnandTech szerint ezt viszonylag egyszerű módon érte el az Apple, amely az A11-nél látott egységet toldotta meg a nagyobb tempó érdekében. Említésre méltó még az NPU, azaz a gépi tanulásos végrehajtás gyorsításához implementált Neural Engine. Ez egy szabad szemmel jól látható területet foglal el a lapkában, közel kétszer akkora mint a két nagy, Vortex kódnevű processzormag.

aapl_comp

forrás: AnandTech

Az AnandTech végül egy látványos összehasonlító táblázatot is készített, amelyben az A12 és az A11 főbb részegységeinek területét tette egymás mellé. Ez alapján az összes egység mérete csökkent, a Vortex magoké például 37, a négy darab kisebb, Tempest kódnevűé pedig 23 százalékkal. A komplett lapka területe 5 százalékkal lett kisebb, hála a már említett 7 nanométeres eljárásnak, amely papíron közel 40 százalékos csökkenéssel kecsegtet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról