Szerző: Gálffy Csaba

2018. szeptember 11. 09:17

Komoly gondokkal küzdött a Microsoft Store

Hibásan csomagolta az appokat a backend, tömegessé vált a titokzatos hibaüzenet. Frissítéscunami oldja meg a problémát.

Hirtelen rengeteg frissítés érkezett a Microsoft Store-ból - végfelhasználók számára ez lehet a jele, hogy a Microsoft igyekszik javítani az alkalmazásboltot érintő, meglehetősen súlyos hibát. A hibával korábban az találkozhatott, aki a napokban szeretett volna alkalmazást beszerezni vagy frissíteni a boltból, a letöltés-telepítés folyamat ugyanis egy ponton elakadt és csak egy (meglehetősen információszegény) hibaüzenetet dobott a felület.

Az egyszerűen csak 0x800B0100 kóddal jelzett hiba meggátolta az alkalmazások telepítését, ami felhasználói szemmel meglehetősen frusztrálónak bizonyult, elhárítására ugyanis sem a Microsoft, sem az internetes keresés nem dobott semmilyen támpontot. Nem véletlenül, ezzel ugyanis sem a felhasználók, sem a fejlesztők nem tudnak semmit kezdeni, a hiba a Microsoft Store rendszerében található.

rudy

"Sikerült a hibát visszakövetni, a feltöltési munkafolyamat hibásan írta alá az appokat. Emiatt az összes érintett appot újra feldolgozzuk, hogy a problémát megszüntessük. Már elkezdtük ezt a feldolgozást, most azon dolgozunk, hogy az összes érintett app javítva legyen" - írta Palani Sundaramurthy, a Microsoft fejlesztői szolgáltatásokon dolgozó programmenedzsere.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Mint minden modern alkalmazásbolt, a Microsoft Store sem a kész appokat fogadja a fejlesztőktől, hanem a rendszer az előkészített anyagokat fogadja, és előállítja belőle a telepítő csomagokat. Ezekből a Store mindig a megfelelőt szolgálja ki a kliensek felé verziószám, támogatott ISA és számos más feltétel mentén. Az automatizált folyamat része a csomagok digitális aláírása is, ez garantálja, hogy a bináris egyenesen a Microsoft rendszeréből származik, hiteles, megbízható, harmadik fél nem tudta manipulálni. Az aláírás hiányában a kliens a telepítést megtagadja.

Az újracsomagolt alkalmazásokat a rendszer automatikusan emelt verziószámmal látja el, hogy biztosan felülírja a hibás appokat, ezt jelzi a nagyjából egységesen .1000-re végződő új verzió. Az emelt verziószám egyúttal azt is jelenti, hogy a kliensek el is kezdik frissíteni az alkalmazásokat, noha a bináris ugyanaz.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról