Szerző: Koi Tamás

2018. augusztus 24. 14:42

Gyerekfelügyeleti eszközt ad a szülők kezébe a Vodafone

Kisgyermekes szülők egyik rémálma, hogy gyerekük rövidebb-hosszabb időre kikerül a látómezőből, elkóborol a tömegben vagy netán egy nyaralás során nem talál vissza a szülőkhöz. A Vodafone Magyarország új termékével, a Kid Gyerekórával ez a veszély jelentősen csökkenthető.

Új, kifejezetten kisgyermekes családok részére tervezett konstrukcióval lépett piacra a Vodafone Magyarország. A cég Kid Gyerekóra néven forgalmazott viselhető eszköze valójában egy beszédkommunikációra és SMS-fogadásra is képes, kifejezetten gyermekek részére fejlesztett nyomkövető, mely a szülő okostelefonjára telepített alkalmazáson keresztül paraméterezhető, illetve itt látható az is, hogy a gyermek éppen merre jár, netán elhagyta-e a biztonságosnak megjelölt zónát.

Jobb félni, mint megijedni

A Kid Gyerekóra platform alapjául szolgáló hardvert a bolgár Allterco Robotics szállítja, a MyKi Touch nevű eszközhöz androidos és iOS-es alkalmazás is elérhető. Az óra a nyomkövető funkció mellett telefonálásra is alkalmas, így a szülő által beállított maximum 18 számra kezdeményezhető vele mobilhívás, valamint maximum 10 beállított számról tud az eszköz hívást fogadni. 

myky-touch

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A microSIM-et fogadó viselhető eszköz egy méretes, 400 mAh-s akkumulátorral és 0,96 hüvelykes LCD érintőkijelzővel rendelkezik. A MyKi Touch cseppálló, azaz tartósan nem érheti víz. Cserélhető viszont a szíj, amiből a gyári csomagban fekete és zöld variáció található, a piros szíj pedig külön tartozékként vásárolható.

Bár a MyKi Touch-hoz hasonló eszközökből egyre szélesebb választék áll rendelkezésre több tucatnyi gyártótól, a Vodafone teljes körű szolgáltatásként tekint a platformra, így egy speciálisan ehhez az órához fejlesztett lakossági tarifát is kínál az ügyfeleknek. A Kid Gyerekóra tarifa Vodafone családi csomagban (Family) havonta 1990 forintba kerül, egyébként 2990 Ft-ért lehet hozzájutni, 2 év hűséggel, 1 Ft-os eszköz ár mellett. Az eszközzel a családon belüli hívások korlátlanok, egyébként 50 perc beszélgetés jár hozzá 500 MB-nyi adat mellett (az óra amúgy kizárólag GPRS/EDGE adatkapcsolatot támogat). 

Fontos, hogy a Vodafone kizárólag ennél az eszköznél engedélyezi a Kid Gyerekóra tarifa használatát, ha az előfizető más készülékbe helyezi a SIM-et, a szolgáltató jogosult a szerződést felmondani, vagy a tarifát átváltani a normál lakossági portfólióban szereplő hang + adat tarifák egyikére. Kid Gyerekóra tarifa a hozzátartozó legalább 6, legfeljebb 18 éves gyermek lakcímkártyájának bemutatását követően köthető.

Anya ügynök, apa ügynök

A gyermekeknek szánt viselhető eszközök, okosórák potenciális előnyeik mellett az iparág egyik leginkább vitatott megoldásai, legalábbis adatbiztonság szempontjából. Németországban a helyi hírközlésszabályozó szerv, a Bundesnetzagentur konkrétan megtiltotta a hasonló eszközök forgalmazását részben a gyermekeket különösen védtelenül érő biztonsági sebezhetőségek miatt, valamint azért, mivel egyes eszközök alkalmasak arra, hogy a szülők lehallgathassák a gyermekek beszélgetését. Ilyen funkciója a MyKi Touch-nak nincs, az adatbiztonságot pedig a szolgáltató szerint növeli, hogy a karóra által közvetített helyadatokat és egyéb, személyes információkat európai szervereken tárolják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról